În România urmează să se implementeze mai multe măsuri ce au rolul de a echilibra bugetul țării.
Citește și: Ce se întâmplă cu voucherele de vacanţă în 2024? Toți românii trebuie să știe acest lucru!
Ce a declarat Marcel Ciolacu
La începutul ședinței, premierul Marcel Ciolacu a adus în vedere faptul că respectivele măsuri fiscale sunt obligatorii.
,,Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an.
Adunate înseamnă 15% din PIB, nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcționa în asemenea condiții.’’, a explicat Marcel Ciolacu.
De asemenea, acesta a subliniat că în România există un mare dezechilibru în privința taxelor și impozitelor, comparativ cu restul statelor europene. Astfel, prin respectivele măsuri, premierul dorește să vină în beneficiul țării.
,,Ca premier, eu sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulțumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci „doar” de sute de milioane de euro.
Însumat, vorbim de o miză uriașă, peste 70 de miliarde de euro și de aderarea României la OECD, care ar aduce un aflux de investiții străine în țara noastră! NU îmi voi asuma să pun în pericol asemenea obiective strategice ale țării!”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Principalele măsuri fiscale stabilite
În urma ședinței, guvernanții au luat mai multe hotărâri în privința pachetului de măsuri fiscale. În primul rând, s-a stabilit că TVA-ul pentru locuințele de până la 120 mp va crește de la 5% la 9%. Tot de la 5% la 9% se va mări și TVA-ul pentru evenimente culturale.
Una dintre mărsurile fiscale vizează și voucherele de vacanță. Doar angajații cu salarii nete sub 8.000 de lei vor beneficia de tichetele de vacanță, care vor cunoaște o creștere de 150 de lei, ajungând la valoarea de 1.600 de lei.
O altă măsură importantă prevede reducerea cu minimum 25% a posturilor din sistemul public. În acest sens sunt luate în vizor posturi precum: consilier de stat/ vicepreşedinte/ subsecretar de stat, secretar de stat, dar și funcții de demnitate publică asimilate celor enumerate. Nu în ultimul rând, se mai prevede și desființarea funcției de șef de birou, dar și a posturilor vacante.
Odată stabilită forma finală a pachetului de măsuri fiscale, premierul României va urma să-și asume răspunderea în fața Legislativului.
„Avem, astăzi, forma finală a măsurilor fiscal-bugetare, după consultările cu toți partenerii sociali – sindicate, patronate, ONG-uri, dar și cu administrația locală. O bună parte dintre propunerile lor se regăsesc în acest proiect. Acesta este actul pe care am decis să îmi asum răspunderea în Parlament!’’, a spus premierul țării.