Inițial programată pentru ziua de ieri, greva a fost amânată pentru astăzi, 11 februarie, iar efectele ei sunt deja resimțite. Ce presupune mai exact această formă de protest?
Ce presupune greva „de exces de zel” și ce probleme întâmpină călătorii
Greva de exces de zel de astăzi de la metrou reprezintă o continuare a acțiunilor de protest desfășurate de angajații Metrorex în ultimele luni.
Conform b365, angajații își îndeplinesc în acest moment sarcinile de serviciu cu o atenție extremă și respectă fiecare instrucțiune și procedură, fără a accepta să facă nimic în plus. Acest lucru poate duce la blocaje semnificative pentru companie, unde orice întârziere sau proces birocratic suplimentar poate afecta fluxul normal al activității.
Unii angajați au intrat în concedii medicale, ceea ce subliniază și mai mult nemulțumirea generalizată.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ministrul de Finanțe spune că greva este nejustificată
Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, nu găsește nicio explicație plauzibilă a acestei greve.
„Eu n-am nici o problemă cu nici o companie de stat dacă majorează salariile, cu condiția să fie pe profit și să nu ceară subvenție de la statul român. Din moment ce o companie trăiește și supraviețuiește doar dacă primește și subvenții, din momentul respectiv statul român poate să impună o anumită conduită.
Din punctul meu de vedere, este nejustificat. Sunt foarte multe contracte colective de muncă ce trebuie renegociate obligatoriu, trebuie eliminate acele prevederi care sunt exagerate și trebuie să intre companiile de stat pe un trend normal de profitabilitate și trebuie abordate aceste probleme rațional”, a transmis ministrul transporturilor, conform rfi.fr.
Citește și: Situațiile în care este interzisă concedierea angajaților! Toți angajații din România trebuie să știe
Sindicaliștii Metrorex explică faptul că această grevă înseamnă o atenție sporită la toate detaliile impuse de legislație și regulamentele de muncă, subliniind în același timp lipsa acută de personal cauzată de Ordonanța Trenuleț. În acest sens, reprezentanții angajaților intenționează să înainteze și o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), în încercarea de a atrage atenția asupra problemelor generate de acest act normativ.