Este haos la Casele de Pensii! Motivul pentru care mii de seniori nu se pot pensiona

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 15 dec 2024, 14:38

Softul implementat pentru Casele de Pensii este în continuare parțial funcțional, iar procesarea dosarelor de pensionare se realizează cu dificultate

Sursa: Pexels.com

Mii de români care ar trebui să beneficieze de dreptul la pensie sunt în continuare în câmpul muncii din cauza unui sistem informatic care nu funcționează complet.

Softul implementat pentru Casele de Pensii este în continuare parțial funcțional, iar procesarea dosarelor de pensionare se realizează cu dificultate, cu multe etape realizate manual. Dosarele se adună în sediile Caselor de Pensii, în timp ce pensionarii așteaptă în incertitudine.

Citește și: Cine sunt pensionarii care primesc încă o pensie până de Crăciun? Banii au fost deja virați pe card

Cauza principală: softul care nu funcționează în totalitate

Un exemplu concret este cel al domnului D.V. din Craiova, care și-a depus dosarul pe 25 septembrie 2024. După ce a împlinit vârsta de 60 de ani pe 30 august și acumulase o vechime de peste 40 de ani în muncă, domnul D.V. a crezut că drumul către pensie va fi simplu. Totuși, la două luni și jumătate de la depunerea dosarului, acesta este încă la muncă, și se întreabă când se va putea bucura de odihna binemeritată.

În județul Dâmbovița, între 1 septembrie și 12 decembrie, au fost depuse 1.740 de dosare de pensionare. Dintre acestea, doar 327 au fost procesate, adică mai puțin de 20%. Restul dosarelor sunt în așteptare, iar pensionarii încă nu știu când vor primi deciziile finale.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Directoarea Casei Județene de Pensii Dâmbovița explică situația prin disfuncționalitățile noului sistem informatic. Modulul responsabil pentru calcularea automata a pensiilor este doar parțial funcțional. Alte funcționalități, precum recalcularea pensiilor, sunt complet nefuncționale.

„Procesul merge greu. Se lucrează, doar că lucrăm mai greu pentru că aplicația nu este finalizată pentru a putea merge cu [dosarele] repede. Lucrăm mai greu. Jumătate le lucrăm electronic, jumătate de mânuță și merg un pic mai greu, că suntem și noi oameni”, explică directoarea executivă adjunctă a Casei Județene de Pensii (CJPP) Dâmbovița, Mihaela Niculae, pentru Europa Liberă.

Citește și: O categorie de români va plăti o contribuție suplimentară de la 1 ianuarie 2025! Casa Națională de Pensii a făcut anunțul

Sistemul informatic  destinat procesării automate a pensiilor a fost conceput pentru a ușura și accelera procesul. Totuși, implementarea acestuia pare să fi fost deficitară. Casa Națională de Pensii nu a oferit explicații detaliate pentru aceste deficiențe, iar firma responsabilă de dezvoltarea softului nu a răspuns clar întrebărilor referitoare la disfuncționalitățile sistemului.