Este legală folosirea dispozitivelor spion în România?

Author: Ana Filip

Activitatea de spionaj este desfășurată aproape dintotdeauna, în general de persoane antrenate și care activează în cadrul unor agenții de profil. Totuși, evoluția tehnologică și libertatea informației, mai ales prin intermediul internetului, au dus la accesul liber pentru cumpararea de dispozitive spion.

Astfel că, în prezent, oricine își poate cumpăra online microfoane spion sau o minicameră pentru spionaj.

În acest caz apare însă o întrebare: pot fi folosite dispozitivele de spionaj de oricine? Există o bază legală pentru această activitate?

Care sunt prevederile legislative din România cu privire la dispozitivele spion?

Cumpararea și folosirea de dispozitive pentru spionaj este legală, motiv pentru care numărul magazinelor online care vând astfel de produse este unul foarte mare. Există însă o serie de prevederi legislative în care se menționează cum ar trebui utilizate camerele și microfoanele spion astfel încât să nu se încalce drepturile fundamentale ale oamenilor.

Conform acestor prevederi, dispozitivele de spionaj nu pot fi folosite în zonele în care se încalcă intimitatea oamenilor, cum ar fi propria locuință sau în cabine de probă, vestiare, toalete. De asemenea, înregistrările video sau audio nu pot fi făcute publice fără consimțământul persoanei în cauză.

Citeste si: Cum poți detecta camere și microfoane spion?

O alta prevedere susține și faptul ca este interzisă utilizarea dispozitivelor de spionaj cu scopul de a face rău unei persoane, de a o defăima sau a aduce prejudicii de imagine.

În ce situații sunt folosite dispozitivele de spionaj?

Camerele și microfoanele spion pot fi folosite atât pentru obținerea unor informații confidențiale sau a unor dovezi, cât și pentru supraveghere. Dacă cel mai des astfel de echipamente spion sunt utilizate în sectorul industrial, de competitori, dar și de cei care au suspiciuni referitoare la fidelitatea partenerului de viață, o camera spion poate fi utilă și în supravegherea locuinței, de exemplu.

De asemenea, microfonul spion poate fi instalat în interiorul casei, pentru a se descoperi modul în care o persoană are grijă de un membru de familie care se afla într-o categorie de risc: copii, bătrâni sau bolnavi imobilizați.

În concluzie, trebuie să se respecte legislația în vigoare referitoare la utilizarea dispozitivelor de spionaj, indiferent care este motivul folosirii acestora.

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.