Este micul dejun cea mai importanta masa a zilei? Nutritionistii te INVATA ce sa mananci dimineata!

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 19:29

Cina sa o dai dusmanilor, pranzul sa-l imparti cu prietenii, iar micul dejun sa-l mananci singur! Asa spune o vorba din popor.

Ei bine, pare-se ca zicala nu mai este de actualitate, iar alimentele pe care, pe vremuri, bunicii ni le asezau in farfurie, ar trebui sa devina doar o amintire. Aflati ce recomanda medicii! O omleta cu sunca si jumari, un croissat cu unt si crema de ciocolata, o cana de iaurt gras cu gogosi sau cereale, sunt doar cateva dintre meniurile cu care romanii prefera sa-si inceapa ziua. Stiu ca masa de dimineata trebuie sa fie consistenta.

Total gresit pentru ca diminineata, spun nutritionistii, organismul nu este pregatit sa digere mancaruri bogate in grasimi si acizi grasi saturati. Nici dulciurile nu sunt o alegere buna. Explicatia? Imediat dupa trezire, pancreasul este incapabil sa elibereze cantitatea necesara de insulina si astfel cantitatea de zahar din sange creste si favorizeaza aparitia diabetului.

Iaurtul, cel pe care copiii si adultii il prefera deopotriva nu este nici el o varianta potrivita pentru prima masa a zilei.

Avand in vedere ca avem in mod natural un pachet de probiotice dispinibile la primele ore ale diminetii, iaurtul trebuie mancat, dar un pic mai tarziu, in jurul pranzului sau chiar la cina. ”, afirma Ligia Alexandrescu, specialist in nutritie.

##VIDEO120036##

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Cat priveste cerealele, acestea ar trebui consumate cu fresh-uri de fructe si nu cu lapte, asa cum credeam multi dintre noi.

Nici bananele n-ar trebui mancate prea des, si in niciun caz dimineata, la prima ora. Si asta pentru ca au un continut bogat in potasiu si magneziu, care in exces ar putea afecta sistemul cardio vascular.

O zi buna incepe intotdeauna cu o cafea parfumata, insa niciodata consumata pe stomacul gol. „ Trebuie incercat sa consumam ceva, macar o felie de paine cu un pic de branza sau o felie de paine cu un ou si niste legume inainte de cafea.

Intr-adevar, cafeaua e tonifianta din punctul de vedere al sistemului nervos, dar in acelasi timp produce hiperaciditate. ”, explica specialistii. Sunt insa si doamne care sar peste micul dejun din alte motive.