Este oficial! Finlanda are sprijinul României de a adera la NATO: „Este o zi istorică”

Autor: Lavinia Medrea

Este oficial! Finlanda are sprijinul României de a adera la NATO: „Este o zi istorică”

Sursa: Twitter

Este oficial! Finlanda depune cererea de aderare la NATO. Președintele finlandez și un consiliu guvernamental „au decis împreună că Finlanda va cere să devină membră a NATO”, potrivit președintelui Finlandei, Sauli Niinisto.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a transmis că țara sa va depune oficial cererea de aderare la NATO. Liderul finlandez şi un consiliu guvernamental „au decis împreună că Finlanda va cere să devină membră a NATO”, potrivit preşedintelui Sauli Niinisto.

Finlanda depune oficial cererea de aderare la NATO. Este susținută și de România

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a precizat preşedintele Sauli Niinisto duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres, citat de România TV.

Parlamentul finlandez va studia astăzi proiectul de aderare. Ulterior, va avea loc o votare, potrivit preşedintelui camerei.

„Sperăm că Parlamentul va confirma decizia ca Finlanda să-şi depună candidatura de aderare în timpul zilelor următoare.

Ea va fi bazată pe un mandat clar”
, a declarat Sanna Marin.

Citeste si: Elveția, decizie neașteptată ce i-a înfuriat teribil pe americani! Guvernul elvețian a început să ridice sancțiunile oligarhilor ruși!

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat, sâmbătă, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele NATO, că România va susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat că „aderarea celor două state va duce la o Alianță mai puternică, manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată.

Șeful diplomației române a apreciat nivelul înalt de sprijin public la acest moment pentru aderarea la Alianță în cele două state și a arătat că România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei”.

Magdalena Andersson, premierul Suediei, a afirmat că o candidatură la NATO, în comun cu Finlanda, este cea mai potrivită variantă pentru țara pe care o reprezintă.

Andersson se va deplasa astăzi în Parlament pentru a se asigura că va exista o mare susținere pentru o candidatură la NATO.  „Apoi vom putea lua o decizie în guvern”, a declarat premierul Suediei.

Citeste si: Decizie de ultim moment! Finlanda va adera la NATO, iar Suedia depune cererea de aderare săptămâna următoare. Vladimir Putin va fi înfuriat

Duminică, pe data de 15 mai, Finlanda și-a anunțat candidatura  „istorică”  la NATO, înainte de o ședință în Suedia, pentru o cerere de aderare comună cu aceasta.

„A fost nevoie de timp pentru a lăsa Parlamentul şi întreaga societate să îşi stabilească poziţiile cu privire la acest subiect.

A fost nevoie de timp pentru a stabili contacte internaţionale strânse cu NATO şi ţările sale membre, precum şi cu Suedia. Am dorit să acordăm discuţiei intervalul de timp necesar”, au declarat președintele și premierul Finlandei.