Este oficial. Ludovic Orban a demisionat din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Cine preia interimatul

Autor: Loredana Dobre
Actualizat: 04 aug 2022, 06:10

Ludovic Orban, fost președinte al PNL

Sursa: Shutterstock

Ludovic Orban a anunţat miercuri, 13 octombrie, că şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Fostul lider PNL, Ludovic Orban, a demisionat din funcția de șef al Camerei Deputaților, așa cum a promis în campania internă pentru președinția Partidului Național Liberal. Conform deciziei conducerii liberale, interimatul ar urma sa fie deţinut de Florin Roman.

Ludovic Orban a demisionat de la șefia Camerei Deputaților

Miercuri, liberalul a anunțat că și-a depus demisia din fruntea Camerei Deputaților afirmând că pentru a gira astfel de funcţii este necesară legitimitate.

Totodată, Ludovic Orban susține că nu dorește să mai fie părțas la deciziile luate de actuala conducere a Partidului Național Liberal.

Citeste si: Florin Cîțu anunță creșteri de pensii, salarii și alocații, după ce a câștigat președinția PNL. Când au loc majorările

 „Am anunţat încă din campania internă că, în cazul în care nu voi fi ales preşedinte PNL, îmi voi prezenta demisia din funcţia de preşedinte a Camerei Deputaţilor. În urmă cu aproximativ 5 minute mi-am scris demisia şi am înaintat-o către Biroul Permanent şi Secretarul

General.

Demisionez din mai multe motive, în primul rând pentru că am anunţat această demisie, ca urmare a faptului că eu consider că pentru a gira astfel de funcţii, dacă eşti om de stat, nu o poţi face fără legitimitate, iar legitimitatea este dată de votul cetăţenilor. Atâta timp cât astăzi nu mai sunt preşedintele PNL, consider că nu mai pot avea această funcţie”, a spus el. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ludovic Orban a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor în 22 decembrie 2020, cu 179 de voturi, contracandidatul său fiind liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, calitatea de preşedinte al Camerei încetează la data menţionată în cererea de demisie.

Citeste si: RECORD ABSOLUT Cele mai multe cazuri noi de Covid-19 în București, de la debutul pandemiei. Peste 3.000 în ultimele 24 de ore

Potrivit articolului 22 din Regulament, preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare.

Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal. Dacă niciun candidat nu a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidaţi care au obţinut numărul cel mai mare de voturi.

 

SURSE: News.ro