Tulpina B.1.1.529 a fost găsită în Africa de Sud, Botswana, Belgia, Hong Kong și Israel. Organizația Mondială a Sănătății a transmis că va ține sub observație varianta numită acum „Omicron”. Vineri ar fi urmat să se stabilească dacă tulpina B.1.1.529 era variantă de „interes” sau de ”îngrijorare”.
Tulpina B.1.1.529 sau varianta „Omicron” este mult mai periculoasă decât variantele precedente, conform OMS
Noua tulpină a virusului COVID-19 a fost identificată marți și are un potențial foarte mare să creeze mutații, iar proteina spike este diferită față de de versiunea luată în calcul atunci când au fost făcute vaccinurile anti-COVID-19. Cele mai recente date, prezentate joi de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă.
Este a cincea tulpină a virusului COVID-19 care este declarată de OMS „variantă de natură să stârnească îngrijorare” de când a început pandemia. Restul au fost Alpha, Beta, Gamma și Delta. Tulpinile declarate îngrijorătoare prezintă un risc mai mare de viralitate și răspândire față de cele desemnate ca fiind „variante de interes” și care sunt monitorizate după ce sunt găsite în arii relativ restrânse.
Țările europene iau inițiativă și impun restricții de călătorie pentru a opri răspândirea variantei Omicron
Câteva state europene au impus deja restricții stricte în ceea ce privește călătoriile înspre și dinspre Africa de Sud.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Mecanismul Consiliului UE pentru răspuns la crize a hotărât vineri să suspende zborurile aeriene spre țările din sudul africii, care sunt afectate de noua tulpină a virusului COVID-19, B.1.1.529. Totodată, președinția slovenă a Consiliului solicită să fie introduse restricții temporare pentru cei care vin din aceste state, inclusiv testarea și carantinarea tuturor celor care au călătorit în sudul Africii.
România va pune pe lista roșie toate zonele din sudul Africii, dacă OMS va recomanda acest lucru.