Astfel, oamenii pot achiziționa vechime pentru pensie până la finalul anului 2024.
Citește și: Românii se pot pensiona mai devreme! Prin ce metode pot ieși cetățenii mai rapid la pensie
Până la ce dată se mai poate cumpăra vechime în muncă
Persoanele care nu au acumulat anii necesari pentru a putea ieși la pensie, pot achiziționa maximum 6 ani de vechime în câmpul muncii.
Până în acest moment, românii au achiziționat mai mult de 35.000 de ani, încasându-se o valoare totală de aproximativ 300 de milioane de lei.
Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență care prevede reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice. Printre altele, documentul face referire la extinderea perioadei în care este posibilă cumpărarea anilor de vechime pentru a ieși la pensie.
Prin urmare, noul termen limită stabilit de Guvern este 31 decembrie 2024.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citește și: Se prelungește termenul de cumpărare a anilor de pensie! Cât timp mai au românii la dispoziție
Ce români pot cumpăra vechime în muncă
Această opțiune se aplică cetățenilor români din țară sau din afară, care nu sunt pensionari și nu au fost asigurați în sistemul public de pensii. Respectiva inițiativă permite completarea stagiului de cotizare pentru pensia de limită de vârstă.
„Astfel, persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.
Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.
Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei.”