Este oficial: Salariile bugetarilor cresc începând cu 1 iulie 2022. Decizia a fost anunțată de premierul Nicolae Ciucă

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 24 feb 2023, 03:35

Cresc salariile bugetarilor. Premierul României, Nicolae Ciucă, a făcut anunțul

Sursa: Facebook Nicolae Ciucă

Salariile bugetarilor vor crește începând cu data de 1 iulie 2022, a anunțat luni premierul României, Nicolae Ciucă. Măsura face parte dintr-un pachet amplu de beneficii economice și sociale menite să vină în sprijinul românilor cu venituri mici.

Salariile bugetarilor vor crește începând cu data de 1 iulie 2022, conform deciziei luate luni de Coaliția de guvernare.

Decizia face parte dintr-un pachet amplu de beneficii economice și sociale menite să vină în sprijinul românilor începând cu data de 1 iulie 2022. 

Citeste si: Este oficial: Pensionarii vor primi un ajutor de 700 de lei de la stat începând cu 1 iulie. Aceasta nu este singura veste bună anunțată de Guvern. Vezi ce alte beneficii vor intra în vigoare

Cresc salariile bugetarilor

Este oficial, salariile bugetarilor vor crește de la data de 1 iulie 2022, conform deciziei luate ieri de coaliția de guvernare. Anunțul a fost făcut de premierul României, Nicolae Ciucă și de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Creșterea salariilor bugetarilor nu este singura măsură care va intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2022. Măsura creșterii salariilor angajaților din mediul public face parte dintr-un pachet amplu de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România„, în valoare de 1.1

miliarde de euro.

Cu cât vor crește salariile bugetarilor 

Conform proiectului Coaliției de guvernare, sumele cu care vor fi majorate salariile bugetarilor vor fi diferite și nu toți angajații din sistemul public vor beneficia de aceasta majorare. 

Cu cât vor crește salariile bugetarilor   

Proiectul Coaliței de guvernare prevede o creștere a salariilor bugetare cu sume cuprinse între 100 și câteva sute de lei. 

De exemplu, bugetarii care încasează un salariu de 2500 de lei vor primi de la data de 1 iulie 2022 suma de 150 de lei în plus la salariu. 

Bugetarii care încasează un salariu de 5000 de lei vor primi de la data de 1 iulie 2022 un salariu majorat cu suma de 300 de lei. 

Bugetarii care vor beneficia de creșterea salariului sunt, conform proiectului Coaliției de guvernare, următorii:

- personalul TESA 

- polițiștii 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- profesorii 

Pe lângă majorarea salariilor bugetarilor, premierul României a anunțat și aprobarea altor măsuri sociale și economice care fac parte din programul „Sprijin pentru România„ și care vor intra în vigoare începând cu data de 1

iulie 2022. 

 

 

Ajutor de 700 de lei acordat pensionarilor

Pe lângă creșterea salariilor bugetarilor, printre beneficiile economice și sociale care au fost aprobate ieri de Coaliția de guvernare și care vor intra în vigoare de la data de 1 iulie 2022 se află și: 

  1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
  2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
  3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Ajutor de 700 de lei acordat tuturor celor cu pensii sub 2000 de lei   este o altă măsură anunțate luni seara de către Guvernul României. 

Ca și creșterea salariilor bugetarilor, și  Ajutorul de 700 de lei acordat tuturor celor cu pensii sub 2000 de lei face parte din noul pachet de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România„ în valoare de 1,1 miliarde euro. 

Citeste si: Beneficii fiscale pentru femeile cu mulţi copii sau trecute de 40 de ani. Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a făcut anunțul

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

- Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială

- Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie

Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.

- Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției