Este oficial: Un nou tip de concediu a fost introdus în România! Pentru ce primesc angajații 5 zile libere pe an

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 24 iul 2023, 01:20

Condiții obținere concediu îngrijitor 2022

Sursa: Pixabay

Concediul de îngrijitor 2022 a fost introdus pentru angajații din România. De anul acesta, salariații primesc zile libere pentru îngrijirea sau sprijinul personal acordat rudelor.

Concediul de îngrijitor 2022 este noul tip de concediu care a fost introdus recent în legislația muncii din România.

Potrivit acestui tip de concediu, salariații din România vor avea dreptul la 5 zile libere lucrătoare pentru îngrijirea sau sprijinul personal acordat rudelor sau persoanelor apropiate. Care sunt condițiile de acordare  pentru concediul de îngrijitor! 

Citeste si: Câte zile libere au românii în 2023. Anul 2023 începe cu un weekend prelungit

Concediu de îngrijitor 2022. Condiții de acordare 

Condiții obținere concediu îngrijitor 2022
[Sursa: Pixabay]

Concediul de îngrijitor 2022 a fost stabilit prin Legea nr. 283/2022 din 22 octombrie, lege de modificare a Codului Muncii. 

Conform noilor prevederi, angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de

îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului.

Problemele medicale grave, precum și condițiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății.

Rudele pentru care angajatul poate solicita concediul de îngrijire sunt:  

- fiul/fiica;

- mama/tatăl;

- soțul/ soția unui salariat. 

Citeste si: Este oficial: Ajutor financiar în valoare de 2000 de lei pentru mame și nou-născuți! Anunțul a fost făcut de Ministrul Familiei, Gabriela Firea

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Concediul de îngrijitor nu afectează concediul de odihnă 

Concediul de îngrijitor de care pot beneficia salariații începând cu acest an nu va afecta condediul de odihnă.

Salariații care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asigurați, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției.

Perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislația în vigoare. 

Problemele medicale grave, precum și condițiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății.

Angajatorii care vor refuza acordarea concediului de îngrijitor salariaților ce îndeplinesc condițiile necesare vor risca amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei. De asemenea, potrivit noii legi, drepturile pe care le-a dobândit un salariat anterior acordării concediului de îngrijitor se vor menține pe toată durata concediului. Angajatorii nu vor putea să dea afară un salariat în timpul în care acesta este în concediu de îngrijitor.

Concediul de îngrijitor 2022 este diferit de cel pentru îngrijirea bolnavilor de cancer. 

Concediu plătit pentru cei care îngrijesc persoane cu dizabilități

Un alt proiect de lege referitor la introducerea unui nou tip de concediu plătit în România este cel care face referire la  concediu plătit de 30 de zile pentru cei care îngrijesc persoane cu dizabilități.

Condiția acordării acestui concediu pentru cei care îngrijesc persoane cu dizabilități este ca îngrijitorii să aibă  un stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni în ultimul an. 

Propunerea legislativă prevede că orice asigurat, în condiţiile ordonanţei de urgenţă, obţine drepturi dacă îngrijeşte persoane care îndeplinesc criterii medico- psihosociale de încadrare în grad de handicap, aflate la prima solicitare, în mod similar cu asiguraţii care îngrijesc pacienţi oncologici sau un copil bolnav.

Sursă: avocatnet.ro; legislatie.just.ro

 

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.