Este oficial: Valoarea tichetelor de masă crește începând cu 1 iulie 2022. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 23 mar 2023, 02:00

Crește valoarea tichetelor de masă

Sursa: Twitter

Este oficial, valoarea tichetelor de masă crește începând cu 1 iulie 2022, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 22 iunie 2022, legea prin care valoarea tichetelor de masă va fi majorată de la 20 de lei la 30 de lei începând cu data de 1 iulie anul curent.

Valoarea tichetelor de masă ajunge la 30 de lei 

Începând cu data de 1 iulie 2022, valoarea tichetelor de masă va fi de 30 de lei, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea prin care valoarea tichetelor de masă crește de la 20 de lei la 30 de lei de luna viitoare. 

Citeste si: Vouchere Materna 2022: Femeile însărcinate primesc 2000 de lei. Care sunt actele necesare și cum poți beneficia de acest program

În prezent, valoarea unui tichet de masă este de 20,17 lei, iar valoarea totală a tichetelor de masă acordate lunar (pentru 22 de zile lucrătoare) unui angajat este de 443,74 de lei. 

Tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaților lunar, ca alocație individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare.

Unde pot fi utilizate tichetele de masă

Tichetele de masă pot fi utilizate doar în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unități care comercializează produse alimentare și care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unitățile emitente de tichete de masă și trebuie să permită, în mod exclusiv, utilizarea tichetelor pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare, inclusiv pentru plata online a acestora, potrivit Legii 165/2018 care reprezintă și cadrul legal pentru majorarea tichetelor de masă începând cu data de 1

iulie 2022.  

Citeste si: Se depun cererile pentru obținerea sumei de 200 de euro de la stat! Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tichetele de masă se acordă doar pentru zilele lucrătoare 

Potrivit Legii 165/ 2018, tichetele de masă care vor fi majorate la 30 de lei începând cu data de 1 iulie 2022 se acordă doar pentru zilele lucrătoare și doar câte un tichet de masă/ zi lucrătoare. 

În cazul tichetelor de masă, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează distribuirea/ transferul valorii nominale a tichetelor de masă, după caz.

Citeste si: Minivacanță de 3 zile în august 2022. Când pică zilele libere în luna august și cine se va bucura de ele

În sensul prezentelor norme nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariații:

a) efectuează concediul de odihnă, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit Hotărârii Guvernului nr.

250/1992 privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariaților din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare, republicată, cu modificările ulterioare, și respectiv, potrivit contractelor colective de muncă;

b) beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Ordonanței Guvernului nr. 6/2007 privind unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale și a altor drepturi ale funcționarilor publici până la intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare și alte drepturi ale funcționarilor publici, precum și creșterile salariale care se acordă funcționarilor publici în anul 2007, aprobată cu modificări prin Legea nr. 232/2007, cu modificările ulterioare, precum și de zile festive și de sărbătoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotărârii Guvernului nr. 250/1992, republicată, cu modificările ulterioare, și, respectiv, contractelor colective de muncă;

c) potrivit dispozițiilor legale, sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare;

d) se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenți de la locul de muncă ori se află în alte situații stabilite de angajator împreună cu organizațiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanții salariaților.

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.