Este oficial! Xi Jinping merge în vizită oficială în Rusia săptămâna viitoare. Liderul chinez se va întâlni cu Vladimir Putin

Author: Lavinia Medrea

Xi Jinping merge în vizită oficială în Rusia săptămâna viitoare

Sursa: Twitter @news24tvchannel

Președintele Chinei, Xi Jinping, va vizita Rusia săptămâna viitoare, acolo unde va fi primit de omologul său, Vladimir Putin. Conform agenției TASS, vizita va dura trei zile.

În perioada 20-22 martie,  Xi Jinping, liderul Chinei, va veni în Rusia, la invitația președintelui  Vladimir Putin, conform serviciului de presă de la Kremlin.

Xi Jinping se întâlnește săptămâna viitoare cu Vladimir Putin

În discuțiile dintre cei doi lideri „vor fi dezbătute probleme de actualitate privind dezvoltarea relațiilor bilaterale și a cooperării strategice între Rusia și China”, arată comunicatul sursei menționate anterior. 

Serviciul de presă de la Kremlin a informat că mai multe acte bilaterale sunt planificate să fie semnate în timpul vizitei președintelui Chinei.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 385 de război. Ucraina ar putea primi avioane de luptă în următoarele săptămâni. Oficial ucrainean, ucis de o bombă amplasată într-un autovehicul

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Vladimir Putin l-a invitat pe 30 ianuarie pe Xi Jinping într-o vizită pentru această primăvară, conform agenției TASS. La acea vreme, presa scria că vizita ar avea loc în luna aprilie sau la începutul lunii mai. 

Această vizită are loc în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea dintre Rusia și Ucraina, inițiativă văzută sceptic de Occident, luând în considerare sprijinul diplomatic oferit de China Rusiei.

Kremlinul nu confirmase, la acel moment, vizita, conform RIA Novosti.   „De regulă, anunţurile vizitelor oficiale se efectuează simultan prin acordul comun al părţilor. Când va avea loc o astfel de pregătire, vă vom informa”.

Xi Jinping ar avea în plan o vizită în Rusia, la propunerea lui Vladimir Putin

Vizita plănuită vine în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, propunere care a fost văzută sceptic de Occident, dat fiind sprijinul diplomatic al țării pentru Rusia.

Citește și: Vladimir Putin reia amenințările nucleare, cu doar câteva zile înainte de împlinirea unui an de război în Ucraina

Ministerul chinez de Externe nu a comentat, deocamdată, o posibilă vizită a lui Xi Jinping în Rusia. Kremlinul, de asemenea, a refuzat să răspundă la solicitările de a comenta. În februarie, Vladimir Putin l-a primit pe diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, într-o vizită la Moscova.China

și Rusia au un parteneriat „fără limite” din luna februarie a anului 2022, stabilit cu câteva săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina. Ambele părți au continuat să-și afirme forța legăturilor. Recent, China a propus să se ocupe de medierea păcii în Ucraina, propunere privită sceptic de Occident în contextul sprijinului diplomatic oferit de Beijing Moscovei.

Xi Jinping a ajuns la al treilea mandat de președinție în China în acest weekend.

De când este președinte, liderul s-a întâlnit de 39 de ori cu Vladimir Putin.