Este pomenit Sfântul ce are trei capitole în Sfânta Scriptură la data de 2 decembrie 2023, în calendarul ortodox

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 dec 2023, 16:00

Sfântul Proroc Avacum s-a născut cu 600 de ani înaintea Mântuitorului Iisus Hristos

Sursa: Facebook Viețile sfinților, rugăciune,citate ortodoxe, pilde și povestiri ortodoxe.

Sărbătoare pe 2 decembrie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Avacum.

Calendar ortodox 2 decembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Avacum.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 2 decembrie!

Calendar ortodox 2 decembrie 2023

Sărbătoare 2 decembrie. Sfântul Proroc Avacum este sărbătorit în fiecare an pe data de 2 decembrie în calendarul ortodox

Sfântul Proroc Avacum s-a născut cu 600 de ani înaintea Mântuitorului Iisus Hristos, în Bet-Zohar, în părţile Iudeei, iar acesta era fiul lui Safat din seminţia lui Simeon. Acesta a dus o viață curată, în sfințenie, iar pentru această încredere pe care a avut-o pentru Domnul, Dumnezeu l-a învrednicit cu darul prorociei. 

Sfântul Proroc Avacum a reușit să vestească căderea Ierusalimului, pustiirea Templului şi despre luarea în robie a iudeilor.

În Sfânta Scriptură se poate găsi și Cartea Sfântului Proroc Avacum, iar aceasta are trei capitole în care sunt povestite diferite momente importante din viața acestuia. În primul capitol povestește despre momentul de vulnerabilitate pe care l-a avut prorocul atunci când a aflat de toate lucrurile interzise pe care le-a făcut Iuda. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Al doilea capitol al cărții face referire la momentele în care Sfântul Proroc Avacum a reușit să prevestească momentele rele ce aveau să se abată asupra lumii și pedeapsa caldeilor pentru rătăcirile lor. În al treilea capitol al cărții se povestește despre cum rugăciunea i-a ajutat să treacă peste toate aceste momente dificile.

În momentul în care regele caldeilor a pus stăpânire pe Ierusalim, Sfântul Proroc Avacum a fugit în pământul lui Ismael, în Nabateea, locuind câțiva ani în acea zonă, urmând să se întoarcă în Ierusalim pentru a se refugia în agricultură.

Într-una din zile, Sfântul Proroc Avacum a decis să facă de mâncare pentru a o duce celor ce muncesc pe câmp, însă îngerul său i-a spus să ducă preparatele preparate lui Daniel, bărbatul ce se află în cușca leilor, oferindu-i acestuia mai multe motive pentru a crede în Dumnezeu în continuare.

Sfântul Proroc Avacum trecut la cele veșnice cu doi ani mai înainte de întoarcerea poporului din robie, relatează crestinortodox.ro.

Sărbătoare 2 decembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Proroc Avacum, sărbătorit pe 2 decembrie în calendarul creștin

Cânta-voi Ție, Doamne, Dumnezeul meu, că ai scos pe popor din robia Egiptului și ai acoperit pe Faraon cu carele și cu puterea lui.
Înțelepțește-mă, Doamne, Dumnezeul meu, ca să laud pe Dumnezeiescul Tău Proroc Avacum și luminează, Bunule, inima mea cu harul Tău.
Până când, Doamne, zice Prorocul, voi striga către Tine și nu mă vei auzi? Și pentru ce mi-ai arătat nelegiuirea judecătorilor?


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Izbăvește, prorocule, de primejdii și de nevoi cumplite, cu rugăciunile tale, pe cei ce cu evlavie săvârșesc cinstită pomenirea ta.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Dumnezeu Cel Preasfânt S-a arătat, la plinirea vremii, făcându-Se Om din tine, Născătoare de Dumnezeu, ca să mântuiască pe om.