Atat Armenia cat si Azerbaidjan au confirmat ostilitatile, iar in zona de conflict au fost distruse tancuri si s-au doborat mai multe elicoptere. Sunt cel putin 24 de morti si peste o suta de raniti, in conflictul dintre fortele azere si regiunea separatista Nagorno-Karabah, sprijinita de Erevan.
Razboiul a fost declansat din nou
Se pare ca razboiul s-a declansat, dupa 30 de ani, din cauza enclavei Ngorno-Karabakh, care are un statut aparte.
Azerbaidjan nu a recunoscut niciodata independenta regiunii Ngorno-Karabakh, declarata in 1991, ca Republica Artsakh. La nivel international, regiunea face parte din Azerbaidjan. In 1994, cand conflictul a incetat, armenii si azerii au impartit zona, insa ciocnirile au fost foarte frecvente.
Citeste si: Tragedie aviatica! Un avion s-a prabusit aseara in Ucraina! Sunt cel putin 22 de morti!
Citeste si: Pakistan- Un tren plin cu oameni a luat foc: 65 de morti si zeci de raniti. Imaginile groazei
Oficialii celor doua state au confirmat ostilitatile
Premierul armean Nikol Pashynian a anuntat pe Twitter ca" inamicul a atacat zona Artsakh", zona pe care Azerii o reclama.
" Am doborat elicoptere, 3 drone si doua tancuri. Inamicul a atacat cu aviatie si rachete", anunta prim-ministrul armean.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Si Ministrul azer al Aratarii confirma ostilitatile. Trupe de infanterie si avioane au fost trimise in zona ca sa asigure protectia civililor azeri. Se pare ca orasul Stepanakert este cel vizat de atacuri, iar acesta este principalul oras al zonei in care are loc razboiul.
Reactia celorlate state si a NATO
Presedintele francez, Emmanuel Macron, si-a exprimat duminica "profunda ingrijorare" in legatura cu situatia din Nagorno-Karabah, in discutii telefonice cu premierul armean, Nikol Pashinyan, si presedintele azer, Ilham Aliyev, si a lansat un apel la incetarea ostilitatilor, noteaza AFP.
La randul sau, diplomatia Statele Unite a indemnat cele doua parti" sa inceteze ostilitatile imediat, sa utilizeze mijloacele de comunicatie directa pentru a impiedica o noua escaladare si a evita orice actiune sau cuvant inutil ce ar alimenta tensiunile pe teren", potrivit unui comunicat al subsecretarului de stat american Stephen Biegun
Alianta Nord-Atlantica a cerut duminica incetarea "imediata" a ostilitatilor in regiunea separatista Nagorno-Karabah, disputata de Armenia si Azerbaidjan, precum si reluarea negocierilor intre partile implicate pentru a rezolva conflictul, noteaza EFE. "NATO este profund ingrijorata de informatiile privind ostilitati militare la scara larga de-a lungul liniei de contact in zona de conflict din Nagorno-Karabah", a afirmat intr-un comunicat James Appathurai, reprezentantul special pentru Caucaz si Asia Centrala al secretarului general al Aliantei, Jens Stoltenberg.
Citeste si: Primarul din Deveselu a murit la doar 56 de ani din pricina Covid-19! Ce spunea la inceput de boala