În calendarul creștin ortodox al lunii iulie sunt însemnate două sărbători alături de o cruce roșie, mai exact data de 7 iulie 2024, când este prăznuită Sfânta Muceniță Chiriachi și data de 20 iulie, când este pomenit Sfântul Proroc Ilie. Iată care este rugăciunea făcătoare de minuni pe care creștinii o rostesc în ziua în care este amintită ocrotitoarea tinerelor aflate la necaz.
Cine a fost Sfânta Muceniță Chiriachi?
Sfânta Muceniță Chiriachi este celebrată anual la data de 7 iulie 2024, iar această zi este trecută în calendarul ortodox alături de o cruce roșie, ce le atrage atenția creștinilor asupra slujbelor și praznicelor importante ce se vor desfășura. Sfânta Muceniță Chiriachi a trăit în secolul al III-lea, atunci când la conducere se afla împăratul Dioclețian, iar aceasta a făcut parte dintr-o familie cu frică de Dumnezeu.
Numele sfintei vine de la ziua în care s-a născut, mai exact ziua de duminică, Chiriachi fiind semnificația acestui cuvânt în limba greacă. Aceasta a avut o apreciere aparte pentru Dumnezeu, iar cu fiecare an din viață, frumusețea ei era tot mai apreciată de locuitori, primind nenumărate cereri în căsătorie. Cu toate acestea, cererile au fost refuzate, spunând că este logodită cu Mirele Ceresc și că-și dorește să moară fecioară.
Citește și: Calendar ortodox pentru iulie 2024. Pe ce dată este pomenit Sfântul Proroc Ilie?
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Refuzul unuia dintre pretendenți de către Sfânta Muceniță Chiriachi l-a mâniat atât de tare, încât a mers la împăratul Dioclețian și i-a dezvăluit acestuia că fata este creștină. Din acel moment au început chinurile pentru Sfânta Muceniță Chiriachi, deoarece aceasta nu își dorea să renunțe la creștinism. Cu timpul, trupul acesteia a început să fie acoperit în răni adâncă, însă într-o zi, un înger a vindecat-o în văzul lumii, ceea ce i-a făcut pe păgâni să creadă în Dumnezeu. Pentru că aceasta nu a vrut să se întoarcă împotriva credinței sale, Sfânta Muceniță Chiriachi a fost ucisă prin tăierea capului, potrivit crestinortodox.ro.
Rugăciunea făcătoare se minuni ce se rostește
Ziua în care este amintită Sfânta Muceniță Chiriachi este trecută alături de o cruce roșie, ceea ce le amintește credincioșilor de toate slujbele și praznicele importante ce se desfășoară de către Biserica Ortodoxă în această zi. În anul 2024, data de 7 iulie pică într-o zi de duminică, motiv pentru care credincioșii sunt încurajați să se roage puternic la Sfânta Muceniță Chiriachi pentru a îi ajuta în perioadele dificile din viețile lor.
O, prea sfântă și întru tot lăudată mare muceniță Chiriachi, care pentru Hristos ai pătimit, ca pildă să ne fii de adevărată credință și răbdare, primește acum această smerită rugăciune, de la noi nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri grabnic folositor alergăm, cinstind sfintele tale moaște și chipul icoanei tale, în genunchi, care cu credință, cu adâncă evlavie și cu lacrimi te rugăm:
Înalță cugetul tău, Sfântă muceniță Chiriachi, către Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, pe Care Roagă-L, iertare de păcate și mare milă să ne dăruiască nouă și poporului cel binecredincios, ploaie la bună vreme, roade îmbelșugate pământului, și bună stare întregii lumi.
Roagă-L să ne dăruiască viață lină și fără de păcat, credința ortodoxă să o întărească, întărâtările ereticilor să le nimicească, pe vrăjmașii noștri să-i îmblânzească, ura să o stingă, dragostea să o înmulțească, războaiele să le oprească și pace lumii să dăruiască.
Sfântă Muceniță, dăruiește bună înțelegere soților, căsătorie binecuvântată tinerilor, iubire de fii părinților, copiilor ascultare față de părinți.
Sfântă Muceniță mult pătimitoare, cere de la Hristos- Domnul, pentru noi îndurare și tuturor păcătoșilor îndreptare; înțelepciune ierarhilor, râvnă duhovnicească preoților, împodobire cu virtuți călugărilor, sănătate, iertare de păcate și mântuire, tuturor credincioșilor; fii mijlocitoare înaintea Dreptului Judecător, pentru noi smeriții robii tăi, împreună cu Sfânta de Dumnezeu Născătoare și pururea Fecioara Maria și cu toți sfinții cei bineplăcuți lui Dumnezeu, preamărind pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră: pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Dumnezeu, zicând: Slavă Ție, Dumnezeule cel prea mărit întru Sfinții Tăi, în vecii vecilor! Amin.