Este sărbătoare mare azi, 30 ianuarie 2024, cu cruce roșie în calendarul ortodox. Ce nu este bine să faci de Sf. Trei Ierarhi?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 30 ian 2024, 10:26

Sărbătoare cu cruce roșie la data de 30 ianuarie 2024, zi în care se prăznuiesc Sfinții Trei Ierarhi în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Credincioșii celebrează azi, 30 ianuarie 2024, ultima sărbătoare din lună cu cruce roșie din calendarul ortodox, Sfinții Trei Ierarhi.

Data de 30 ianuarie 2024 este trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie, ce reprezintă importanța sărbătorii pe care credincioșii o prăznuiesc, mai exact Sfinții Trei Ierarhi. Ziua în care sunt pomeniți Sfinții Trei Ierarhi este trecută cu o cruce roșie, astfel pe parcursul zilei au loc diferite slujbe la lăcașele de cult, iar acestea sunt lucrurile pe care nu trebuie să le facem la data de 30 ianuarie 2024.

Sărbătoare cu cruce roșie azi, 30 ianuarie 2024

În prima lună a anului 2024 au fost celebrate patru sărbători cu cruce roșie, iar ultima din luna ianuarie este celebrată la data de 30, atunci când credincioșii îi pomenesc pe Sfinții Trei Ierarhi în calendarul ortodox. La data de 30 ianuarie 2024, credincioșii îi pomenesc pe Sfinții Trei Ierarhi, mai exact pe Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur. 

Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur au trăit în aceeași perioadă, iar în jurul secolului al Xi-lea, mai multe conflicte au început să apară în rândul credincioșilor, cu privire la importanța acestora. Enoriașii considerau că dintre cei trei sfinți, există unul care este mai important și care aduce mai multe beneficii credinței. 

Citește și: Când pică Moșii de Iarnă în 2024. Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aceste conflicte dintre credincioși au început să îi separe pe aceștia și să uite de ceea ce contează cu adevărat, mai exact că împart aceeași credință, motiv pentru care fiecare sfânt a mers în fața episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous, pentru a le aduce la cunoștință problema.

Ultima dată când a avut loc acest eveniment, cei trei sfinți au mers împreună în fața episcopului, spunându-i că aceștia își doresc să fie pomeniți împreună pentru a aduce pacea între credincioși, rostind: „După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este intre noi.

Fiecare dintre noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânț, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este intre noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculându-te, poruncește celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Că nevoință noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împacăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire.
Împreunează-ne, dar făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi și înștiințează cu aceasta pe creștini că noi, în fața lui Dumnezeu, una suntem.”, 
potrivit pravila.ro.

Ce nu trebuie să facem la data la care sunt pomeniți Sfinții Trei Ierarhi?

Sfinții Trei Ierarhi sunt pomeniți anual la data de 30 ianuarie, iar alături de această sărbătoare, în calendarul ortodox este trecută și o cruce roșie, ce arată importanța sfinților prăznuiți.

Pentru că data de 30 ianuarie 2024 fiind trecută cu o cruce roșie, credincioșii trebuie să fie mai atenți la activitățile pe care le fac astăzi, fiind interzis să spălăm rufele, să coasem sau să facem treburi prin gospodărie, precum săpatul.

Credincioșii țin cont de mai multe superstiții în această zi, astfel încât să se asigure că nu atrag în viața lor ghinion sau necaz, iar una dintre aceste superstiții are legătura cu munca. Se crede că nu le va merge bine persoanelor ce lucrează în această zi sfântă. De altfel, cum sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este despre unirea persoanelor prin intermediul credinței, este bine ca oamenii ce se află în conflicte să se împace în această zi, onorându-i astfel însemnătatea.

La data de 30 ianuarie 2024 nu trebuie să înstrăinăm obiecte din locuințele noastre, însă este bine să oferim ofrande pentru sufletele celor plecați dintre noi. De astfel, în această zi sfântă este bine ca mamele să se roage pentru ca fetele lor să aibă noroc în dragoste și să se mărite în viitorul apropiat, potrivit condoleante.ro.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.