Este sau nu un produs de post laptele praf? Ce conține, de fapt, acesta

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 23 iul 2022, 04:05

Laptele praf poate fi considerat un produs de post? Iată o întrebare la care nu toată lumea cunoaște răspunsul. Noi vă spunem exact ce conține acesta.

Cei care vor să țină Postul Paștelui se confruntă cu mai multe dileme, în ceea ce privește alimentația. Unul dintre produsele pe care mulți îl consideră ca fiind de post este și laptele praf. Care este însă adevărul? Aflați în rândurile de mai jos. 

Laptele praf se poate consuma în post sau nu?

Dacă vă aduceți aminte, atunci când eram mici cu toții adoram să mâncăm lapte praf gol, pentru că era foarte dulce la gust.

Am putea considera că, fiind lapte praf, se poate consuma și în post, nu?

Cu toate acestea, adevărul este că laptele praf este un produs de dulce, astfel că, dacă vreți să țineți Postul Paștelui, evitați acest aliment. 

Și ca să vă convingeți că nu este de post, iată din ce este făcut, mai exact, laptele praf. La bază, acesta se prepară din lapte de vacă.

Cu ajutorul unui proces format din două etape, se transformă în lapte praf. 

Mai întâi, se fierbe laptele de vacă și astfel se evaporă aproape toată apa din el, care este prezentă în mod natural în lapte. După ce apa s-a evaporat, rămâne practic un lapte concentrat. 

După aceea, acesta este pulverizat în mai multe particule fine. Acest procedeu se face cu ajutorul unui jet de aer fierbinte.

În acest fel, apa se elimină complet și se obține laptele praf. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Acum, că ați aflat și cum se fabrică laptele praf, cu siguranță v-ați dat seama că este un produs de dulce. Nu consumați nici alte produse care conțin lapte praf, dacă vreți să țineți post. 

Dacă totuși vă doriți să mâncați lapte în post, aveți la dispoziție laptele de migdale, de cocos sau de soia. 

Ce conține laptele praf

Există mai multe variante de lapte praf, disponibile pe piață. Laptele praf simplu, care nu este degresat, are între 26 și 40% grăsime. 

Laptele praf degresat are mai puțin de 1,5% grăsime, iar cel semidegresat are peste 4,5% grăsime.

100 de grame de lapte praf are în jur de 490 de calorii, 26 de grame de proteine, 26 de grame de lipide și 38 de grame de carbohidrați. 

Dacă până acum nu ați avut curiozitatea să citiți lista de ingrediente care apare pe pungile de lapte praf, vă spunem noi care sunt acestea: lapte praf integral, cu 26% grăsime, emulsifiant lecitină din soia, 39,5 grame de zaharuri, 0,78 grame de sare, 16,8 grame de acizi grași saturați. 

Dacă optați pentru laptele praf degresat, acesta nu are niciun pic de zahăr, nici conservanți, nici aditivi, coloranți sau arome. Atunci când îl veți dilua, veți obține lapte cu 0% grăsime. 

Aveți grijă la consumul de lapte praf, pentru că poate cauza reacții alergice. De asemenea, este posibil să aveți probleme digestive.