Este stare de urgență în Haiti: Mii de deținuți au evadat din cea mai mare închisoare din țară

Autor: Cristina Mocanu

Mii de deținuți au evadat din cea mai mare închisoare din țară

Sursa: pexels.com

În Haiti a fost declarată stare de urgență după ce mii de deținuți au reuși să scape din ce mai mare închisoare din țară.

Mai multe persoane au reușit să evadeze dintr-o închisoare care este considerată cea mai mare din Haiti. Aproximativ zece persoane au fost declarate decedate, iar autoritățile au declarat stare de urgență.

Stare de urgență în Haiti din cauza evadării a mii de persoane din cea mai mare închisoare din țară

Potrivit evz.ro, cel puțin zece persoane au decedat în timpul unei evadări masive a mii de deținuți din Penitenciarul din Portau-Prince, considerată a fi cea mai mare închisoare din Haiti.

Evadarea a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar autoritățile haitiene ai declarat stare de urgență. În închisoare mai erau reținute doar o sută de persoane din 3.800 câte erau înainte de atacul care a avut loc asupra închisorii de către mai multe bande înarmate. Un jurnalist, care a ajuns la locul incidentului a observat numai puțin de zece cadavre în apropierea închisorii, iar potrivit acestuia, unele dintre persoanele decedate prezentau răni realizate prin împușcare sau de alte proiectile.

De asemenea, acesta a reușit să pătrundă în închisoare și a constata că ușa era "deschisă" și că "aproape nimeni nu era acolo".

Starea de urgență în Haiti a fost instituită într-un context de haos și violență extremă, care a culminat cu un atac asupra Penitenciarului Național și închisorii Croix des Bouquets. Într-o noapte de sâmbătă spre duminică, forțele de poliție au încercat să respingă un atac al unor bande criminale asupra acestor facilități de detenție, însă au fost depășite, rezultând rănirea mai multor deținuți și a personalului închisorii.

Guvernul haitian a denunțat violența și dezordinea instaurate de "criminali puternic înarmați, disperați să elibereze persoane aflate în detenție, în special pentru răpiri, crime și alte infracțiuni grave". Acești atacatori nu ezită să recurgă la acte extreme, inclusiv executarea civililor și distrugerea de bunuri publice și private.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Citește și: Stare de urgență în Italia din cauza secetei: Peste 850 de mii de persoane primesc apă cu rația

Nu se știe exact numărul deținuților evadați

Potrivit informațiilor furnizate de Pierre Espérance, nu există un număr exact cunoscut al deținuților care au reușit să evadeze din închisoarea Croix des Bouquets. Cu toate acestea, se știe că printre cei eliberați se numără membri importanți ai unor bande foarte puternice, inclusiv lideri de bandă și indivizi acuzați de infracțiuni grave, precum asasinarea fostului președinte Jovenel Moïse.

Închisoarea Croix des Bouquets, principalul centru de detenție din Haiti, a fost supusă unui atac premeditat și coordonat, fiind supravegheată cu ajutorul unei drone încă de joi. Această acțiune a culminat cu un atac violent sâmbătă seara devreme, care a dus la eliberarea unui număr semnificativ de deținuți.

În lumina acestor evenimente, Guvernul haitian a fost nevoit să declare starea de urgență, având în vedere confruntările violente din capitală care au perturbat comunicațiile și au favorizat evadarea din închisori.

În plus, un lider important al unei bande criminale încearcă să înlăture premierul Ariel Henry, accentuând instabilitatea politică și socială din țară.

Citește și: Ce pedeapsă a primit românca din Spania care și-a vândut fetița de 12 în schimbul sumei de 4.000 de euro. Mama susține că a urmat o ,,tradiție”

Această situație de criză impune o intervenție rapidă și eficientă din partea autorităților haitiene, precum și sprijin din partea comunității internaționale, pentru a restabili ordinea și securitatea în Haiti și pentru a proteja viața și proprietatea cetățenilor săi.