O strangere de mana reprezinta unul dintre cele mai frecvente gesturi din societatea moderna. Unii sustin ca poti descifra caracterul unei persoane dupa modul in care strange mana ceiluilat. Cercetatorii sunt, insa, de alta parere. Dincolo de conotatiile sociale acestui obicei stravechi, specialistii au declarat ca, persoanele care vin zilnic in contact cu multe persoane carora le mai strang si mana in semn de salut, prezinta un risc crescut de a contacta diverse boli.
Cei mai expusi ar fi medicii. Ei preiau anumiti germeni prin stragere de mana pe care ii dau mai departe, la randul lor, altor persoane. Cercetatorii propun alte gesturi care sa inlocuiasca strangerea de mana: aplecarea capului, un zambet larg, sau ridicarea mainii, ceva in genul salutului militar, dar mai discret.
" S-au facut propuneri pentru interzicerea salutului prin strangere de mana in sistemul sanitar.
Alti cercetatori, de data asta in antropologie au declarat ca strangerea de mana a avut un rol cultural profund in cadrul istoriei civilizatiilor. Dovezile arheologice atesta fapta ca la inceput, strangerea de mana reprezenta un simbol al pacii, iar in prezent sugereaza deschidere, onestitate, apreciere.
De partea cui sunteti? A stiintelor medicale sau a antropologilor?
Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii