Taurina, un aminoacid folosit adesea de culturisti și adăugat în băuturile energizante sau sportive, ar putea fi un "elixir al vieții", potrivit autorului unui nou studiu- cel puțin în ceea ce privește prelungirea sănătății și a duratei de viață a viermilor, șoarecilor și maimuțelor.
Va fi util- sau potențial dăunător- la oameni? Nimeni nu știe, așa că economisiți-vă banii, spun experții.
Șoarecii femele de vârstă mijlocie hrăniți cu niveluri ridicate de taurină au trăit în medie cu 12% mai mult decât șoarecii care nu au primit taurină, în timp ce șoarecii masculi au trăit cu aproximativ
"Acest studiu sugerează că taurina ar putea fi un elixir al vieții în noi", a declarat Yadav într-un comunicat de presă anterior privind studiul, publicat joi în revista Science.
Gata de consum?
Considerată un aminoacid neesențial, taurina există în creier, în retină și în aproape toate țesuturile musculare și organice din organism. Studiile au descoperit că poate fi antiinflamatoare și neuroprotectoare în creierele mai în vârstă, dar potențial dăunătoare pentru creierul în curs de dezvoltare al adolescenților. Deficiențele de taurină sunt legate de afecțiuni ale inimii, rinichilor și retinei.
Absorbite din alimente precum crustaceele și carnea și distribuite de ficat, nivelurile de taurină scad odată cu vârsta, "dar dacă le completați până la nivelurile din tinerețe, atunci aveți acest efect că șoarecii trăiesc mai mult
Testele efectuate pe maimuțe au arătat că cele care au luat suplimente de taurină erau mai slabe, aveau niveluri mai bune ale glicemiei și mai puține leziuni hepatice, aveau o densitate osoasă crescută, un sistem imunitar cu aspect mai tânăr și luau mai puțină greutate, potrivit studiului.
"Aceste studii la mai multe specii arată că abundența taurinei scade odată cu vârsta, iar inversarea acestui declin face ca animalele să trăiască mai mult și mai sănătos", a spus Yadav. "În cele din urmă, constatările ar trebui să fie relevante pentru oameni".
Dar viermii, șoarecii și maimuțele nu sunt oameni, iar știința este la ani distanță de a dovedi valoarea anti-îmbătrânire a taurinei la oameni- dacă aceasta există, avertizează experții.
Așteptați dovezi
Rezultatele timpurii despre alți compuși potențiali anti-îmbătrânire- cum ar fi metforminul, un medicament pentru diabet; rapamicina, un antibiotic antifungic; resveratrolul, un antioxidant care se găsește în struguri; și precursorii NAD+, care susțin îmbătrânirea sănătoasă- au generat vânzări masive ale acestor compuși către un public în căutare de tinerețe, în ciuda lipsei de dovezi științifice.
"Nu recomandăm cumpărarea de pe raft", a declarat Yadav. "Părerea noastră este că (oamenii) trebuie să aștepte finalizarea studiilor clinice pe oameni. Beneficiile față de factorii de risc vor depinde de vârsta populației studiate".
În plus, a adăugat Yadav, utilizatorii trebuie să se asigure că orice supliment de taurină cumpărat de pe raftul unei piețe "nu sunt falsificate".
Aceasta este o problemă majoră, deoarece suplimentele nu sunt reglementate de Administrația americană pentru alimente și medicamente, a declarat Dr. Pieter Cohen, profesor asociat de medicină care conduce Centrul de cercetare a suplimentelor de la Cambridge Health Alliance din Somerville, Massachusetts.
Multe suplimente conțin mai puțin sau mai mult din ceea ce este listat pe etichetă, în timp ce unele pot conține aditivi necunoscuți. Un studiu recent realizat de Cohen asupra gumelor cu melatonină, de exemplu, a constatat că una dintre ele conținea 347% din cantitatea de melatonină menționată pe etichetă, în timp ce alta conținea doar canabidiol, sau CBD, care nu era menționat pe etichetă.
"Să fii entuziasmat de un medicament este în regulă, deoarece acesta trebuie să treacă printr-un proces riguros de aprobare al FDA înainte de a avea acces la el", a declarat Cohen. "Dar suplimentele nu sunt reglementate, așa că poți într-adevăr să induci publicul în eroare. Aceștia citesc despre studiu și s-ar putea să meargă online și să cumpere taurină și să o ingurgiteze în câteva zile."
Apoi, există pericolul ca oamenii, inclusiv adolescenții, să se îndrepte spre băuturi energizante și sportive ambalate cu zaharuri nesănătoase și cofeină împreună cu taurina. Cercetătorii au descoperit între 750 și 1.000 de miligrame per porție de taurină în băuturile energizante și sportive- dieta normală conține de obicei între 40 și 400 de miligrame pe zi.
Domeniul anti-îmbătrânire este în plină explozie, taurina fiind doar una dintre multele căi potențiale către Sfântul Graal al vieții mai lungi. Sunt în curs de desfășurare studii clinice pentru a vedea dacă medicamentul pentru diabet metformină poate inversa îmbătrânirea "deoarece persoanele care iau metformină par să aibă un risc mai mic de alte boli, cum ar fi bolile cardiovasculare și bolile neurodegenerative", a spus Lithgow.
În cele din urmă, știința va avea nevoie de "100 de tipuri diferite de taurină", a spus Lithgow. "Îmbătrânirea este extrem de complexă, cu o mulțime de procese biochimice și țesuturi care interacționează între ele. Nu va exista o singură soluție pentru încetinirea îmbătrânirii.
"Este probabil că vom avea nevoie de o combinație de lucruri pe care le avem deja în corpurile noastre, împreună cu dezvoltarea unor medicamente și soluții bine cunoscute, cum ar fi exercițiile fizice și nutriția".
Citește și: Legătura dintre sport și sănătate: Importanța activității fizice
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Cinci reguli de aur pentru a avea o alimentație sănătoasă
Citește și: Respirația bucală ar putea să vă strice somnul! Cum să o remediați?