Este vestea momentului: O categorie de români ar putea rămâne fără banii de pensie

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 aug 2023, 09:46

O categorie de români ar putea rămâne fără banii de pensie

Sursa: pixabay.com

În funcție de stagiul de cotizare, anumiți pensionari ar putea rămâne fără bani.

Din păcate, mai mulți români ar putea rămâne fără banii de pensie, în funcție de stagiul de cotizare al acestora.

Anumiți români riscă să rămână fără banii de pensie 

Pensionarii care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor avea veniturile recalculate.

Astfel, Ministerul Muncii a anunțat că pensionarii care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor avea veniturile recalculate, iar după această analiză, ei ar putea rămâne doar cu o indemnizație socială în loc de pensie.

Potrivit noii formule de calcul, în urma acestei evaluări, românii care au contribuit la asigurările sociale sub 15 ani vor beneficia de o indemnizație.           

Citește și: Informație de ultimă oră pentru pensionari! Ministerul Muncii a anunțat ce se va întâmpla cu pensiile în luna august 2023

Dacă, după recalculare, suma rezultată este mai mică decât a indemnizației sociale minime, pensionarii aflați în această situație pot alege să primească indemnizația socială în locul pensiei recalculate.

Mai exact, noua lege a salarizării va permite celor care au sub 15 ani de cotizație să decidă dacă vor pensia minim garantată pe baza contributivităţii sau o indemnizaţie socială.

Românii își vor exprima dorința cu trei luni înainte

Românii sunt obligați să își exprime dorința cu trei luni înainte ca legea să poată fi aplicată.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Ministerul Muncii a ținut să precizeze că „O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizația socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii.

Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee”.

În prezent există peste un milion de români primesc pensia minim garantată, de 640 de lei pe lună. Excepție de la această regulă fac pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă şi au realizat stagiul minim cuprins între 10 şi 15 ani, conform legislației în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie.

Citește și: Cine sunt românii care primesc bani direct pe card de la stat! De ce sumă vor beneficia

Un pensionar cu o vechime de minim 15 ani în muncă primește 45% din salariul minim brut și 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus.

Formula de calcul a pensiilor urmează să fie schimbată

Liderul de sindicat Bogdan Hossu a analizat modul de calcul a pensiilor în România. Astfel, acesta a precizat că a analizat modul de calcul a pensiilor în România, iar în anul 2001, când Legea 19 a reformat sistemul de pensii, o decizie radicală care, din acel moment, a făcut ca pensiile să fie calculate în

funcție de contributivitate, a fost luată fără ca oamenii să fie întrebați dacă optează pentru vechiul sau noul sistem, iar principala problemă ar fi coeficientul de corecție, care “prin transferul integral de taxe sociale de la angajator la angajat, datorită formulei din legea care guvernează și la ora actuală sistemul public de pensii, a sărit la 41,51%.”

Citește și: Când intră pe card alocațiile copiilor în luna august?

Hossu a mai declarat că el mai probabil pensiile vor fi calculate printr-o combinație între “o indexare în funcție de data de emitere a deciziei de pensionare și o indexare uniformă generală”, iar cei care au ieșit la pensie după anul 2020 au beneficiat de un coeficient de corecție de 41 la sută, care nu ar mai trebui să crească.

Din această cauză, femeile care ies la pensie înaintea bărbaților vor fi în dezavantaj.

Sursă: ziarulunirea.ro