Este vestea zilei pentru seniori! Ce se întâmplă cu aceste pensii? Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a făcut anunțul

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 mai 2024, 00:50

În prezent, în România, există 5 milioane de pensionari.

Sursa: pixabay.com

În prezent, în România, există 5 milioane de pensionari.

Tudorel Toader a spus adevărul despre pensiile românilor. Ce se va întâmpla cu acestea?

Care este adevărul despre pensiile speciale?

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a declarat că pensiile speciale nu vor dispărea.

Pensiile de speciale continuă să fie un subiect aprins în spațiul public din România. Aceste pensii au fost oferite începând cu anul 1997, după ce Guvernul condus la acea vreme de Victor Ciorbea a venit cu un proiect de lege în acest sens.

Totuși, trebuie menționat faptul că oferirea pensiilor speciale este o practică care se regăsește în mai multe țări din lume, pentru magistrați, doar că, în România, există mai multe categorii profesionale care beneficiază de acest drept.

Citește și: Vestea mult așteptată de către elevi și părinți: Pe ce dată intră alocațiile în luna septembrie 2023?

Tudorel Toader a precizat că: „Aşa-zisele pensii speciale ale magistraților constituie un drept, nu un privilegiu.

Acesta este şi standardul UE, acordând pensie specială, chiar şi de la vârsta de 50 de ani, după exercitarea timp de 3 ani a demnității de judecător, la una dintre instanțele europene.

Pensia specială se justifică prin multele interdicții şi incompatibilității impuse magistratului”.

Tinerii continuă să creadă în justiția din România

Fostul ministru a mai declarat că: „Magistratul român este magistrat european, cu precădere aplică normele juridice europene, valorificând dezlegările statuate prin jurisprudenţa instanțelor europene.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Hotărârile magistraților români sunt recunoscute în spațiul juridic european, după cum, la rândul lor, magistraţii români recunosc hotărârile pronunțate de către magistraţii din celelalte state membre ale UE.

Statutul magistratului român trebuie să fie similar cu statutul magistraților europeni, magistratura fiind o demnitate publică, apărând drepturile şi libertățile fundamentale, slujind binele public, valoare izvorâtă din exigențele statului de drept.

Chiar dacă recenta pandemie a influențat percepția tinerilor asupra actului de justiție, tinerii continuă să aibă încredere în independența justiției, să îşi dorească să devină magistrați, într-o anumită măsură fiind depășite dificultățile admiterii la INM, unde se punea accentul pe testele grilă şi pe interviurile care nu puteau fi contestate”.

În România există 5 milioane de pensionari

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a ținut să precizeze faptul că în țara noastră există aproape 5 milioane de pensionari. Din tot numărul 183.000 beneficiază de venituri care nu țin de contributivitate.

„Din cei 183.000 de oameni, 5.000 sunt foști magistrați, adică su 3% din totalul celor care beneficiază de pensii de serviciu.

În România există aproximativ 5 milioane de pensionari. La nivel național, 183.000 sunt beneficiari de „venituri speciale”, deci care nu țin cont de contributivitate.

Aproximativ 5.000 sunt foști magistrați, ceea ce înseamnă sub 3% din totalul beneficiarilor de pensii speciale și 0,1% din totalul pensionarilor din țară”, a declarat acesta.

Citește și: Anunț important despre pensii și salarii! Din luna septembrie sunt așteptate schimbări pe piața muncii „O soluţie imediată pentru prevenirea unei posibile crize”

De la 1 ianuarie 2024, pensiile românilor urmează să crească

Liderul Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut câteva calcule pentru a vedea câţi bani ar urma să primească pensionarii dacă pensiile vor fi majorate cu 10%.

Astfel că, un fost angajat în sistemul medical, care are, acum, un punctaj mediu 1,17 înmulțit cu 1745 de lei (dacă va ajunge punctul de pensie la această valoare), ar avea o pensie în valoare de 2041 de lei. Ceea ce înseamnă că, pensia sa va crește de la circa 1800 de lei puțin peste 2000 de lei.

1.800 de lei (pensie actuală)+ majorare de 10% (241 de lei) = 2.041 de lei (pensie majorată).

Sursă: stiripesurse.ro