Este ziua de vineri, 13 septembrie 2024, zi cu ghinion? Motivul pentru care oamenii nu trebuie să poarte negru în această zi

Autor: Bianca Vidoi

Este ziua de vineri, 13 septembrie 2024, zi cu ghinion?

Sursa: Unsplash

Cifrele și numerele au o însemnătate aparte pentru fiecare popor, iar numărul 13 este asociat ghinionului, dar este ziua de vineri, 13 septembrie, zi cu ghinion?

Numărul 13 este asociat în România cu ghinionul, iar atunci când pică într-o zi de vineri, oamenii tind să fie foarte atenți cu ceea ce se întâmplă în jurul lor, astfel încât să țină necazurile departe. Iată care sunt cele mai cunoscute origini și superstiții legate de ziua de vineri, 13 septembrie 2024. 

De ce ziua de vineri 13, cu ghinion?

Numărul 13 a fost asociat cu ghinionul încă din cele mai îndepărtate timpuri, însă originea zilei de vineri 13 a apărut în mitologia nordică.

Această mitologie aduce în atenția oamenilor o legendă potrivit căreia zeul Loki a redus numărul zeilor scandinavi la 13 în timpul unui banchet, acest lucru după ce l-a convins pe zeul Hodr să-i ucidă fratele Balder. 

Semnificația numărului 13 a călătorit din Scandinavia până în Europa, acolo unde a început să prindă rădăcini puternice la începutul erei creștine. Pentru creștini numărul 13 a fost asociat cu Cina cea de Taină, la care au participat Iisus Hristos și Apostolii săi, 12 la număr, invitatul cu numărul 13 fiind Iuda Iscarioteanul, cel ce l-a trădat pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Din cauza aceste trădări, Iisus a fost răstignit pe cruce în Vinerea Mare.

 

Citește și: Marți, 13 august, este sau nu o zi cu ghinion: Ce nu este bine să faci în această zi și de ce nu este bine să stai în dreptul unei oglinzi

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Există și alte legende cu privire la adevărata origine a fricii de ziua de vineri 13, precum că aceasta a fost adaptată din Statele Unite ale Americii, acolo unde marți 13, este considerată o zi cu ghinion, când spun că sunt trei ceasuri rele. Ziua de vineri aduce în atenția creștinilor momentul în care Adam și Eva ar fi mușcat din fructul interzis, astfel tradiția s-a adaptat la vineri 13.

Superstiții pentru ziua de vineri 13

Ziua de vineri 13 îi face pe superstițioși să nu iasă din casă din frica de a nu păți ceva rău pe parcursul acesteia. Pe parcursul anilor s-au dezvoltat mai multe superstiții pe care oamenii le urmează, astfel încât să se protejeze de ghinion. În ziua de vineri 13, este indicat să nu purtăm haine de culoare neagră, deoarece astfel vom atrage în viitorul nostru apropiat un doliu.

Nu trebuie ca în această zi de vineri 13 să luăm masa alături de alte 12 persoane. În cazul în care la o masă se află 13 persoane, atunci una dintre ele se va îmbolnăvi grav. În cazul în care femeile își celebrează ziua de naștere la data de vineri, 13 septembrie 2024, atunci în mai puțin de un an aceasta se va căsători şi va avea un copil. 

Se spune că un copil născut în această zi de vineri 13 o să aibă o viață scurtă, iar decesul său o să apară în tinerețe. În ziua de vineri 13 nu trebuie să ne mutăm în casă nouă, deoarece acest lucru atrage ghinionul în viața noastră. Se crede că persoanele ce decid să se căsătorească într-o zi de vineri 13 vor avea parte de o căsnicie scurtă, potrivit romaniatv.net.

 


Culiță Sterp a avut parte de o întâmplare neobișnuită în timpul unei călătorii în Austria. Iată cum a ajuns artistul să plătească 320 de euro pentru o simplă apă.