Daca are loc si o a doua intalnire, cateva saptamani mai tarziu, in care impresia ta ramane la fel de buna, urmatorul pas ar fi sa incheiati cat mai repede un contract de colaborare, nu-i asa?
Nu. Dimpotriva, ar fi bine sa iti mai temperezi entuziasmul, pentru ca a mentine o afacere profitabila sau macar pe linia de plutire nu este un lucru chiar atat de simplu. Pot aparea probleme neprevazute legate de calitatea celor cu care urmeaza sa colaborezi, de aceea este obligatoriu sa-ti verifici partenerii de afaceri, clientii si furnizorii. Din fericire, in ziua de astazi este foarte simplu sa verifici online un potential partener de afaceri.
Astfel, daca vrei sa stii ce reputatie are Popescu printre clienti, incearca sa afli ce spun oamenii pe forumuri despre firma lui. De obicei, daca firma este mare si serioasa, apare in primele cautari din Google. Ca sa iti faci temele foarte bine, de nota zece, cauta informatiile juridice si financiare ale respectivei firme: istoric de creditare, actionari, date de contact, baza logistica, dar cauta si alte firme in Sibiu care ti-ar putea oferi aceleasi servicii ca firma domnului Popescu, pentru a face o comparatie.
De ce conteaza sa verifici tot (si sa te lasi verificat)
Un partener de afaceri cu care esti legat contractual te poate influenta in bine sau in (foarte) rau. Daca, sa zicem, te legi de cineva care a mai creat cateva firme care au intrat in faliment, ce veste este aceasta pentru tine?
Afla care este statutul fiscal al companiei, daca are dosare in instanta, daca are obligatii restante, cine sunt persoanele autorizate, ce conexiuni are cu alte firme, ce garantii imobiliare are (cauta arhiva electronica a garantiilor imobiliare) si nu uita sa faci o verificare si la Centrala Incidentelor de Plati, pentru a vedea daca a avut incidente de plata. Cand incepi un parteneriat trebuie sa stii cine sunt administratorii, actionarii si asociatii firmei, care sunt datele fiscale existente, datele de contact ori daca aplica (sau nu) split TVA, care e numarul de angajati si gradul de indatorare a companiei. Toate acestea te ajuta sa-ti faci o idee despre partener si sa vezi daca pe termen lung reprezinta o relatie de urmat sau de evitat. Toate aceste informatii sunt la doar cateva clicuri distanta.
Pentru ca atat tu, cat si domnul Popescu, cu care vrei foarte mult sa colaborezi, sa dormiti linistiti, invita-l sa se uite pe un portal de acest tip si sa verifice si el firma ta, ca sa vada ca platesti la timp si ca esti serios.
Verifica (discret) calitatea umana
Este important sa iti faci o idee asupra calitatii personale, umane, a potentialilor tai parteneri. Ce fel de management practica? Isi agreseaza verbal angajatii? Pleaca acestia din firma si angajeaza oameni noi prea des? Este Popescu un om moral? A fost dat vreodata in judecata pe motive de comportament indecent? Firma lui are un set de reguli de etica? Ce beneficii ofera angajatilor femei si cum le trateaza?
Un om fara inteligenta emotionala, care face parada de autoritate si inspaimanta echipele sau care isi persecuta angajatii, este mai putin eficient ca manager decat cineva care ii pretuieste si le asculta ideile. Oamenii sunt un bun extraordinar, iar un manager competent trebuie sa foloseasca optim resursa umana din firma. Tine minte ca cineva care nu se comporta moral cu subalternii, nu va fi prea moral nici cu partenerii de afaceri.
Nu sari niciodata peste etapa verificarii firmelor cu care urmeaza sa colaborezi si incearca sa monitorizezi constant situatia financiara si juridica a partenerilor de afaceri mai vechi, pentru a minimiza riscurile si a evita situatiile nedorite.