Esti mai activ noaptea decat ziua? Afla cum iti influenteaza acest lucru personalitatea

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 22 aug 2021, 23:20

Ti se spune adesea ca esti pasare de noapte?

Psihologii au descoperit ca oamenii care sunt descrisi drept „pasari de noapte” dau mai multe semne de narcisism, machiavelism si tendinte psihopatice, comparativ cu indivizii care sunt activi dimineata.

Aceste trei trasaturi, cunoscute sub numele de „triada intunecata” si care sunt mai des intalnite in randul indivizilor care sunt activi noaptea, ar putea fi legate de trecutul nostru evolutiv. Oamenii de stiinta sugereaza ca orele tarzii din noapte i-ar fi ajutat pe cei care adoptau o strategie de trisori sa se ascunda.


In lumea animalelor sociale, intunericul ii ajuta pe unii masculi sa fure femelele de langa masculul dominant. Acest comportament s-a observat recent si in randul rinocerilor din Africa.

Ar putea sa fie o adaptare utila pentru cei care au cele trei trasaturi ajutandu-i sa ocupe si sa exploreze un mediu cu lumina scazuta atunci cand altii dorm si au functii cognitive reduse. Astfel de trasaturi ale noptii ar putea facilita sexul ocazional, «furatul» unui partener si asumarea riscului.
Pe scurt, cei care au trasaturile specifice triadei intunecate, la fel ca alti pradatori, sunt creaturi ale noptii
”, a declarat dr. Peter Jonason de la Universitatea Western Sydney.

Potrivit descopera.ro, studiul a fost coordonat de dr. Jonason si realizat pe un esantion de 263 de studenti carora li s-a cerut sa raspunda la o serie de teste de personalitate, cu scopul de a li se masura trasaturile specifice triadei intunecate.
Mai exact, lor li s-a masurat nivelul de narcisism, tendinta de a cauta atentie si tratamente speciale, machiavelismul, dorinta de a-i manipula pe altii si psihopatia, acea inclinatie spre insensibilitate si nepasare.

Sursa foto: shutterstock.com

 

Taguri: