Etapa a treia de vaccinare a început în România! Cum te poți programa în funcție de ce vaccin anti-COVID-19 vrei? Iată ce pași trebuie să urmezi

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 22 iul 2022, 17:45
A inceput etapa a treia de vaccinare. Cum te poti inscrie pe listele de vaccinare

Începând cu data 15 martie a început oficial a treia etapă de vaccinare anti-COVID-19. 47.000 de persoane s-au programat deja pentru a se imuniza, iar alte 350.000 se află pe listele de așteptare.

Pentru cei care își doresc să se imunizeze cu un vaccin produs de o anumită firmă, o platformă online te va ajuta să afli ce vaccin folosește centrul ales de tine și te va notifica atunci când sunt locuri disponibile pe platforma oficială de vaccinare în vederea programării.

Românii, au posibilitatea de a se înscrie pe listele de așteptare pentru vaccinarea anti-COVID-19

Începând cu 15 martie a apărut posibilitatea ca cei care doresc să se vaccineze și nu mai sunt locuri să se poată înscrie pe lista de aștepare, iar când

vor fi locuri libere vor fi notificați.

În acest moment, nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinare, iar potrivit Comitetului de Coordonare a vaccinării până luni seară, la ora 18:00, 353.332 persoane s-au înscris pe listele de aşteptare pentru a fi notificate atunci când vor fi locuri disponibile. Prioritate vor avea în continuare persoanele în vârstă, bolnavii cronici și lucrătorii esențiali.

În etapa a treia de vaccinare s-au putut face programări doar în localitățile cu incidență de 4,5 la mia de locuitori, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva

COVID19 (CNCAV). 

Cum te poți programa la vaccin în fucție de producătorul de vaccin pe care îl dorești?

După scandalul apărut cu vaccinul AstraZeneca, tot mai mulți români caută să se vaccineze în centre care dețin vaccinuri produse de Pfizer sau Moderna.

Platforma vaccin.live vine în ajutorul celor care vor să se imunizeze cu un anumit vaccin.

Pe acest site poți vedea ce vaccinuri sunt disponibile și în ce centre. Dacă serul pe care îl dorești nu este în stoc poți seta ca să fii notificat atunci când apar locuri libere la vaccinarea anti-COVID-19.

Autorităţile au anunţat că în luna aprilie, România va primi cel puțin 3,1 milioane de doze de vaccin. Dintre acestea 2,1 milioane de doze vor fi vaccin Pfizer și 300.000

doze de la Moderna. AstraZeneca va livra puțin sub un milion de doze.

Citeste si: Raed Arafat a dezvăluit ce se va întâmpla după al treilea val de pandemie. Veşti bune pentru români!

Sfaturi pentru a te vaccina rapid și cu serul dorit

Autoritățile au venit în ajutor cu șapte sfaturi pentru cei care doresc să se înscrie în etapa a treia pe listele de vaccinare.

1.Înainte de a vă înscrie este bine să luați decizia dacă vreți să vă vaccinați repede sau cu un anumit vaccin.

Pentru cei care vor să se vaccineze rapid o pot face cu AstraZeneca, o soluție de imunizare care nu este populară și în jurlul căreaia au apărut o mulțime de discuții legate de efectele adverse pe care le poate avea.

La nivelul întregii țări, sunt 180 de centre de vaccinare cu AstraZeneca și, mai ales, în cele din provincie mai sunt locuri libere.

2. Persoanele care vor să se vaccineze cu Pfizer sau Moderna în etapa a treia, trebuie să aștepte o perioadă mai lungă de timp.

Cererile sunt foarte mari, însă se anunță că în luna aprilie, 2,1 milioane de doze de vaccin Pfizer și 300.000 de Moderna vor ajunge în România. AstraZeneca, puțin sub un milion de doze. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

“Noi ne dorim ca persoanei înscrise în lista de așteptare, pe lângă numărul de oameni înscriși la acel centru, să-i oferim și un orizont de timp când se va putea vaccina. Aceasta e informația pe care noi o considerăm importantă”, a declarat Andrei Baciu, vicepreședintele comitetului de coordonare a vaccinării.

Citeste si: Începe etapa a treia de vaccinare! Anunțul făcut de Florin Cîțu!

3. Cum se face înscrierea pe listele de așteptare?

În primul rând, îți faci cont pe platforma de programare, dai click pe listele de așteptare. Alegi centrul la care vrei să te vaccinezi. Ar fi bine să ai câteva pregătite înainte, un minim de cinci. Îți validezi alegerea printr-un click pe un buton de validare a acesteia.

După validare ar trebui să primești sau să se afișeze un mesaj cu poziția de pe listă, adică numărul de persoane înscrise și programate înaintea ta și o estimare a timpului de așteptare până când îți vine rândul, cel puțin, așa au promis autoritățile.
În cazul în care timpul de așteptare ți se pare prea mare, ar trebui să poți anula înscrierea și să reiei procedura, căutând un alt centru de vaccinare.

4. Poziția pe listele de afișare nu este fixă

O persoană din etapa a treia poate fi împinsă mai jos, în cazul în care la acel centru se înscrie o persoană din etapa a doua.Timpul de așteptare s-ar putea prelungi. Există posibilitatea și de avansare pe listă, dacă mai multe persoane care nu vin la programare. 

5. Cum alegi vaccinul

Chiar dacă autoritățile nu oferă posibilitatea alegerii vaccinului, trebuie să știți că centrele de vaccinare sunt desemnate de la început să folosească un singur tip de vaccin.

6. Înscrierea unui minor pe listele de vaccinare

Adolescenții cu vârsta între 16 și 18 ani se pot vaccina doar cu Pfizer. Este singurul vaccin aprobat pentru minori.

Dacă se află în etapa a treia, acesta se înscrie pe listă, iar în momentul înscrierii ar trebui ca în platformă să vadă doar centrele care vaccinează Pfizer.

7. Aștept provincia

Pentru cei care locuiesc în marile orașe, fac parte din etapa a treia și doresc să se imunizeze, indiferent de tipul de vaccin, cea mai bună soluție este să aleagă centre la o distanță mai mare de aglomerările urbane.

Citeste si: Un centru de vaccinare din București, pe punctul de a se închide. Beatrice Mahler: „Ajungem într-un moment de risc major!”