Febra sărbătorilor i-a determinat pe Europeni să fie mai puţin precauţi, în ceea ce priveşte normele de siguranţă pentru prevenirea infectării cu noul Coronavirus. Astfel, mai multe ţări au fost nevoite să instituie din nou stare de carantină pentru a preveni o creştere şi mai mare a numărului de îmbolnăviri.
Germania
Guvernul german a decis carantinarea ţării pe o perioadă de şase săptămâni, după ce s-a înregistrat o creştere importantă a numărului de persoane infectate cu COVID-19.
Cetăţenii sunt sfătuiţi să renunţe la cumpărăturile de Crăciun în această perioadă pentru a opri creşterea alarmantă a numărului de bolnavi.
„Îmi doresc și sper că oamenii vor cumpăra doar ceea ce au cu adevărat nevoie, cum ar fi alimente. Cu cât controlăm mai repede aceste infecții, cu atât este mai bine pentru toată lumea”, a spus ministrul german al Economiei, Peter Altmaier.
Olanda
Şi guvernul olandez a luat măsuri pentru a încetini rate de incidenţă a cazurilor noi de infectare cu SARS-CoV-2. De marți, 15 decembrie, Olanda a intrat în carantină strictă. Starea de alertă va dura, cel puţin, până în 19 ianuarie. Anunţul a fost primit cu proteste din partea populaţiei, care au huiduit în faţa biroului premierul Mark Rutte, din Haga.
„Nu avem de-a face cu o gripă simplă, așa cum cred oamenii care fac acum gălăgie afară. Trebuie să înghițim această pilulă amară înainte să ne fie mai bine. În jur de 30.000 de mii de olandezi sunt spitalizați în acest moment cu COVID, iar 6.000 dintre ei sunt la terapie intensivă. Dintre cei 6.000, grupul celor mai tineri de 50 de ani e de doua ori și jumătate mai numeros decât al octogenarilor”, a declarat Mark Rutte, potrivit stirileprotv.ro.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Astefel, au fost închise magazinele neesențiale, școlile, muzeele, sălile de spectacol, iar munca se va desfăşura, majoritar, de acasă.
Marea Britanie
Începând cu data de 16 decembrie şi britanicii vor trebui să se supună unor noi reglementări. În Londra, pub-urile şi restaurantele vor fi închise, iar cetăţenii au fost sfătuiţi să nu primească mai mult de 2 musafiri deodată, pentru a limita interacţiunea socială.
„Știu că nu asta voiau să audă localnicii. Spulberă planurile multor oameni și lovește dur afacerile. Dar, experiența trecută ne-a arătat că este cel mai bine să acționezi rapid, să nu lași virusul să se extindă și mai mult”, a spus ministrul Sănătăţii Matt Hancock.
În sud estul Regatului Unit a fost semnalată o “variantă nouă” a virusului SARS-COV-2, extrem de contagioasă.
„Trebuie să subliniez că momentan nu există nimic care să sugereze că această variantă prezintă un risc crescut de a provoca o afecţiune gravă, dar ultimele date clinice arată că este foarte puţin probabil că această mutaţie să nu răspundă la un vaccin”, a concluzionat Matt Hancock.
Citeste si: Se închid granițele pentru cinci săptămâni! Unde s-a luat decizia
Italia
Şi guvernul Italiei se pregătește de introducerea restricțiilor în perioada sărbătorilor. Măsurile vin “pentru a evita un al treilea val devastator al pandemiei”, a declarat premierului Giuseppe Conte.