Europa riscă să se confrunte cu o dublă pandemie. Un nou virus se răspândește cu rapiditate în țările europene

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 18 oct 2022, 02:55

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a anunțat că țările europene se pot confrunta cu o dublă pandemie 

Sursa: canva.com

Pe lângă valul 5 al pandemiei de coronavirus, Europa trebuie să facă față și cazurilor de gripă apărute recent. În acest context, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor atenționează că poate să apară o dublă pandemie.

După ce anul trecut s-au înregistrat foarte puține cazuri de gripă, acum, autoritățile atenționează că numărul de infectări cu virusul gripal a crescut semnificativ, lucru care poate duce la apariția unei duble pandemii. 

Europa, amenințată de o dublă pandemie. Gripa, o nouă problemă în țările europene

În fiecare sezon rece, gripa făcea o mulțime de victime, însă după debutul pandemiei de coronavirus, numărul de infectări a început să scadă.

Care este explicația? Ei bine, restricțiile impuse de autorități pentru a ține la distanță noul coronavirus au fost eficiente și împotriva gripei. Masca de protecție, dezinfectarea mâinilor, păstrarea distanței sociale, toate aceste lucruri au prevenit răspândirea virusului gripal în comunitate. 

Acum, după ce restricțiile au fost relaxante în aproape toate țările din Europa, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) atrage atenția că există riscul unei duble pandemii.

Practic, numărul cazurilor de gripă este în creștere, boala revenind mai repede decât s-ar fi așteptat autoritățile.

Astfel, începând cu jumătatea lunii decembrie 2021, gripa a început să circule în spațiul european. Numărul cazurilor de gripă din secțiile de terapie intensivă a crescut până la 43 în ultima săptămână din decembrie, lucru care provoacă îngrijorări, având în vedere că anul trecut a fost doar un singur caz.

Totuși, numărul este mai mic comparativ cu anul 2018, atunci când erau peste 400 de cazuri la ATI. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Elevii care lipsesc de la școală la confirmarea unui caz Covid-19 în clasă pot fi puși absenți. Anunțul ministrului Cîmpeanu

Sezonul gripal riscă să se extindă până în vară

Având în vedere că o lungă perioadă de timp virusul gripal nu a mai circulat în cadrul comunităților, Pasi Penttinen, expert în cadrul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, este de părere că există un risc major ca Europa să se confrunte cu o dublă pandemie.

Mai exact, există indicii potrivit cărora sezonul gripal ar putea să dureze mai mult decât ar fi normal, prelungindu-se până în vară, mai ales dacă vor fi ridicate mare parte din restricții. 

„Dacă vom începe să ridicăm toate măsurile de prevenție, marea îngrijorare pe care o am pentru gripă este că, pentru că am avut o perioadă atât de lungă fără circulație a virusului gripal la populația europeană, poate ne vom îndepărta de tiparele sezoniere normale”, a spus Pasi Penttinen, conform digi24.ro.

Mai mult decât atât, datele arată că tulpina dominantă de gripă care se răspândește este H3 a virusului A, tulpină care provoacă cazuri grave de îmbolnăvire în rândul persoanelor în vârstă. Astfel, autoritățile sunt îngrijorate că răspândirea virusului gripal în paralel cu valul 5 al pandemiei de coronavirus ar putea pune și mai multă presiune pe sistemul medical, ducând la apariția unei crize.

Citeste si: Vaccinarea anti-COVID-19 este obligatorie pentru cei care au peste 18 ani! Măsura va fi introdusă în Austria și vor fi aplicate sancțiuni pentru cine nu o respectă