Europa se așteaptă la primul său ETF Bitcoin în această lună, raport

Autor: Bogdan Frațilă

Primul fond tranzacționat la bursă (ETF) de bitcoin din Europa va fi lansat în iulie, după o întârziere de 12 luni cauzată de iarna criptografică

Sursa: PixaBay

Primul fond tranzacționat la bursă (ETF) de bitcoin din Europa va fi lansat în iulie, după o întârziere de 12 luni cauzată de iarna criptografică

Primul fond tranzacționat la bursă (ETF) de bitcoin din Europa va fi lansat în iulie, după o întârziere de 12 luni cauzată de iarna criptografică. Fondul a fost autorizat în Guernsey, o jurisdicție mai flexibilă, ceea ce va contribui în mod evident la evitarea unora dintre provocările de reglementare asociate cu Uniunea Europeană.

Europa va avea primul său ETF Bitcoin listat după o întârziere de un an

Primul fond tranzacționat la bursă de bitcoin din Europa ar urma să fie listat public până la sfârșitul acestei luni, la un an întreg după lansarea planificată inițial, a relatat joi Financial Times. ETF-ul a fost anunțat pentru prima dată de Jacobi Asset Management în iulie 2022.
Administratorul de active a vrut să îl listeze la bursa Euronext anul trecut, dar a decis că "nu era momentul potrivit" după o serie de evenimente negative în spațiul criptografic, precum prăbușirea proiectului terra-luna și falimentul bursei de criptomonede FTX.

Emitentul spune acum că "cererea s-a schimbat față de vara trecută" și că ETF-ul este "pe drumul cel bun".
Toate produsele tranzacționate la bursă (ETP) bazate pe active digitale în Europa până în prezent au fost structurate ca note tranzacționate la bursă (ETN), mai degrabă decât ca fonduri, a subliniat cotidianul de afaceri. Jacobi a subliniat în mod special că lansează un ETF, nu un ETN. În timp ce acționarul unui ETF deține o parte din activul suport al unui fond, investitorii ETN dețin un titlu de creanță.

"Au existat atât de multe dezinformări și utilizări greșite ale termenului ETF de către emitenții [ETN], probabil pentru a ascunde riscurile inerente achiziționării și investiției în ETN-uri", a declarat anul trecut cofondatorul și directorul de operațiuni al Jacobi, Peter Lane, citat de Jacobi.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Fondul Bitcoin al lui Jacobi, autorizat în Guernsey

Spre deosebire de ETN-uri, ETF-ul bitcoin pe care Jacobi Asset Management se pregătește să îl ofere nu poate avea efect de levier și nici nu poate folosi instrumente derivate, ceea ce ar putea duce altfel la un "risc de contrapartidă semnificativ", a subliniat firma de administrare a investițiilor.
Noul ETF a fost autorizat în Guernsey, o jurisdicție din insulele anglo-normande care îi va facilita lansarea, deoarece "nu este supusă inflexibilităților inerente calității de membru al UE", a precizat David Crosland, partener în cadrul firmei de avocatură offshore Carey

Olsen.
Lansarea unui ETF bitcoin în Europa ar fi venit cu provocări de reglementare "foarte mari", potrivit lui Michael O'Riordan, partener fondator al firmei de consultanță în domeniul ETF și al activelor digitale Blackwater Search and Advisory. El a explicat că bitcoin nu este considerat un activ eligibil în conformitate cu Directiva UE privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (Ucits), care permite organismelor de plasament colectiv să funcționeze pe întreg teritoriul Uniunii pe baza unei autorizații emise de un singur stat membru.

Citând date de la Coinbase și Bloomberg, raportul detaliază că fluxurile nete în ETP-uri europene cu active digitale au atins 483 de milioane de dolari în ultimele 18 luni, iar activele în ETP-uri europene cu active digitale se ridică la 4,3 miliarde de euro (peste 4,8 miliarde de dolari), potrivit datelor Morningstar analizate de publicația Ignites Europe a FT pentru știri din industria de gestionare a activelor.

Citește și: Crypto marchează o victorie juridică cheie în disputa de reglementare de lungă durată

Citește și: Ce urmează pentru piața criptografică? Este inceputul sfarsitului sau?

Citește și: Războiul Bitcoin Blocksize 2.0! Ce se intampla aici?