Creșterea temperaturii în Europa este semnificativ mai mare decât în restul lumii, avertizează un studiu. Între 1991 și 2021, temperatura a crescut cu 0,5 grade Celsius pe deceniu. Cel puțin s-au înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea CO2.
În ultimii 30 de ani, temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai repede decât media globală: conform raportului privind clima al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) a ONU și al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE, temperaturile din Europa au crescut în medie cu 0,5 grade Celsius pe deceniu între 1991 și 2021.
Pagube de 50 de miliarde de euro
Potrivit acestora, din cauza încălzirii, ghețarii alpini ar fi pierdut aproximativ 30 de metri din grosimea gheții între 1997 și 2021.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Emisiile scad cu o treime
În același timp, raportul evidențiază și unele aspecte pozitive. Printre altele, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu aproape o treime în întreaga UE între 1990 și 2020, iar cooperarea transfrontalieră în ceea ce privește adaptarea la schimbările climatice este exemplară. "Societatea europeană este vulnerabilă la variabilitatea și schimbările climatice", a declarat Carlo Buontempo, șeful Centrului european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu (ECMWF) din cadrul Copernicus.
Conferința ONU privind schimbările climatice de duminică
Raportul "Starea climei în Europa", realizat de OMM în parteneriat cu Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene, se concentrează asupra anului 2021 și include informații privind creșterea temperaturilor, valurile de căldură de pe uscat și de pe mare, fenomenele meteorologice extreme, schimbarea tiparelor de precipitații și retragerea gheții și a zăpezii.OMM
împarte lumea în șase regiuni. Regiunea europeană cuprinde 50 de țări și include, de asemenea, jumătate din regiunea arctică. Raportul a fost publicat cu câteva zile înainte de Conferința ONU privind schimbările climatice din Egipt, care începe duminică.Citeste si: Cea mai mare fabrică de iPhone din lume a fost închisă! Afla de ce!
Citeste si: De ce ataca activiștii ecologiști cele mai valoroase opere de artă?
Citeste si: UE aduce sancțiunile împotriva Iranului