Europa seismică. Ce țări din UE au cel mai mare risc seismic

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 nov 2023, 04:45

Cutremurul ce a distrus Turcia și Siria ne-a făcut să ne dăm seama cât de nesigure sunt locuințele din România

Sursa: Unsplash

Cutremurul ce a distrus Turcia și Siria ne-a făcut să ne dăm seama cât de nesigure sunt locuințele din România, iar acestea sunt țările din UE ce au cel mai mare risc seismic.

Dezastrul ce a luat viețile a peste 200.000 de oameni i-a făcut pe români se realizeze cât de vulnerabile sunt locuințele, iar acestea sunt țările din UE ce ai cel mai mare risc seismic.

Citește și: Încă un cutremur în Turcia, la trei săptămâni după tragedia care s-a soldat cu peste 50.000 de morți. Ce magnitudine a avut

Ce țări din Uniunea Europeana au cel mai mare risc seismic

Ce țări din Uniunea Europeana au cel mai mare risc seismic
[Sursa: Unsplash]

Mai multe țări din întreaga Europa se află într-un risc major, mai ales atunci când un dezastru natural, precum cutremurul, apare în cale. Italia, Grecia și Bulgaria sunt pe listă alături de România, acestea fiind doar câteva dintre cele câteva țări ce au riscuri ridicate în cazul seismelor, acestea având clădiri și infrastructuri învechite, ce pun

viața locatarilor în pericol.

Cele trei țări au fost deja afectate în ultimul secol de diferite cutremure ce au reușit să provoace dezastre imense pe teritoriul țării. Cel mai devastator cutremur ce a avut loc în Italia a avut loc în anul  1915, iar acesta a avut 7 grade Richter, luând viața a peste 32.000 de victime.

În Grecia, în ultimii 100 de ani, au avut loc 15 cutremure de 6 şi 7 grade pe scara Richter. Cel mai semnificativ a avut loc în anul 1956 și a avut o magnitudine de  7,7 grade și a luat viața a 56 de persoane, însă în cutremurul din 1999, de 6 grade, numărul victimelor s-a triplat.

Citește și: Apartamentele din clădirile cu bulină roșie nu vor mai putea fi închiriate

Cum ar arăta Bucureștiul după un cutremur de 7+

Cum ar arăta Bucureștiul după un cutremur de 7+
[Sursa: Unsplash]

Bucureștiul este cel mai periculos oraș din țara noastră, din punctul de vedere al clădirilor predispuse la distrugere în cazul unui cutremur ce ar trece de 7 grade. Acest lucru este cauzat deoarece peste 75% din populația țării trăiește în zone cu risc seismic ridicat.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

"O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru că mai mult de 75% din populaţie (65% din populaţia din mediul urban) se află în zone cu un risc seismic ridicat, la fel ca şi 45% din serviciile critice de transport, energie, aprovizionare cu apă şi comunicaţii. Mai mult, 60-75% din activele fixe ale României, care au o contribuţie de 70-80% la Produsul Intern Brut, sunt amplasate în zone seismice. Cercetătorii şi inginerii estimează că o repetare a cutremurului din 1977 ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro, mai multe mii de răniţi şi posibil sute de mii de persoane fără locuinţă. România este una dintre ţările cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeană, cu sute de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri avariate în cutremure în ultimii 200 de ani.

În fiecare din ultimele cinci secole au fost, în medie, două cutremure cu magnitudinea mai mare de 7 şi cinci cutremure după anul 1802 cu magnitudinea de peste 7,5", a declarat coordonatorul regional pentru gestionarea riscului de dezastre în Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale, Allana Simpson.

Daunele pe care țara noastră le poate resimți în cazul unui cutremur nu se limitează la București, clădirile publice și infrastructurile ar putea fi considerabile și resimțite chiar și în Iași, Focșani și chiar la granița de sud a României.

Citește și: Cutremurul din Gorj a înregistrat aproximativ 1.000 de replici. Specialiștii anunță alte cutremure în perioada următoare

Sursa: stiripesurse.ro, antena3.ro