Anul acesta, la Eurovision participa 33 de tari, dintre care 16 concureaza in prima semifinala, cea din 14 mai, iar 17 tari lupta in cea de-a doua semifinala, din 16 mai.
Impartirea tarilor participante pe semifinale este urmatoarea: semifinala 1- Danemarca, Croatia, Ucraina, Olanda, Austria, Slovenia, Estonia, Rusia Lituania, Serbia, Irlanda, Belarus, Cipru, Muntenegru, Belgia si Republica Moldova; semifinala 2- Letonia, Azerbaidjan, Malta, Islanda, San Marino, Macedonia, Finlanda, Bulgaria, Israel, Norvegia, Albania, Ungaria, Elvetia, Georgia, Grecia, Armenia si Romania.
Compozitorii care doresc sa inscrie piese pentru selectia nationala a concursului Eurovision 2013 o pot face pana pe 3 februarie, finala nationala fiind programata pe 9 martie.
Concursul Eurovision este cea mai importanta competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU)- cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa-, care se desfasoara in fiecare an, incepand din 1956.
Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel& Sistem- Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi- Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu- Atena, 2006).
Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.
Trupa Mandinga, reprezentanta Romaniei la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea in finala concursului, unde a concurat cu piesa "Zaleilah".
Eurovision este transmis in Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia si Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audienta record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numarul celor care au urmarit atat finala, cat si semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.
Sursa: Mediafax