Eurovision 2022: Ucraina și Moldova, calificate în finala concursului. Cine sunt primii finaliști ai Eurovision Song Contest 2022

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 11 feb 2023, 00:40

Cine sunt finaliștii Eurovision 2022

Sursa: Intagram Kalush Official

Prima semifinală Eurovision 2022 a avut loc aseară la Torino, acolo unde au fost aleși primii finaliști ai Eurovision Song Contest 2022. Ucraina și Moldova s-au calificat în finală.

Prima semifinală Eurovision 2022 tocmai s-a încheiat. Cine sunt primii finaliști ai Eurovision Song Contest 2022 care vor merge în finala concursului din 14 mai?

Ucraina și Moldova se află printre cele 10 tări calificate în urma primei semifinale care a avut loc aseară, la Torino.

Ei sunt primii finaliști la Eurovision 2022 

Prima semifinală a concursului muzical Eurovision 2022 a avut loc aseară la Torino și a oferit un spectacol absolut, plin de emoție și culoare. 

Seara a debutat cu un omagiu adus compozitorului italian Giacomo Puccini, iar gazdele primei semifinale Eurovision 2022, Laura Pausini, Mika și Alessandro Cattelan, au fost la înălțimea evenimentului prezentat. 

Dintre cele 17 țări care au făcut spectacol aseară, la prima semifinală Eurovision 2022, doar 10 s-au calificat în finala Eurovision 2022 care va avea loc pe data de 14 mai. 

Cele 17 ţări care au concurat marţi seară au fost: Albania, Letonia, Elveţia, Slovenia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Lituania, Regatul Ţărilor de Jos, Norvegia, Portugalia, Danemarca, Armenia, Austria, Croaţia, Islanda şi Grecia. 

Primii finaliști la Eurovision 2022 

Lituania- Monica Liu- „Sentimentai”

Elveţia- Marius Bear- „Boys Do Cry”

Ucraina- Kalush Orchestra- „Stefania”

Regatul Ţărilor de Jos- S10- „De Diepte”

Republica Moldova- Zdob şi Zdub & Advahov- „Trenuleţul”

Portugalia- Maro- „Saudade, Saudade”

Islanda- Systur- „Með Hækkandi Sól”

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Grecia- Amanda Giorgiadie Tenfjord- „Die Together”

Norvegia- Subwoolfer- „Guve Theat Wolf a Banana”

Armenia- Rosa Linn- „Snap”

Ucraina și Moldova s-au calificat în finala Eurovision 2022 

Reprezentanții Ucrainei la Eurovision 2022, Kalush Orchestra, au cucerit publicul cu piesa „Stefania„, care este dedicată mamei solistului.

Aceasta a ascultat piesa pentru prima dată în direct, la show-ul Selecției Naționale din Ucraina.

Oleg Psyuk, solistul trupei Kalush Orchestra a declarat înainte de prima semifinală Eurovision 2022: Piesa fost scrisă cu dedicaţie pentru mama mea, cu mult timp înaintea războiului, dar după ce a izbucnit războiul a căpătat semnificaţii în plus, fiindcă mulţi ucraineni văd ţara ca pe o mamă. De aceea a ajuns la inima multor ucraineni şi sperăm că va plăcea şi multor europeni când o vom cânta pe scenă.„

Artiștii de la Kalush Orchestra au fost selectați să reprezinte Ucraina cu câteva zile înainte de invazia rusă și n-au apucat să se bucure prea mult de succes. 

 

Și „Trenulețul„ celor de la Zdob și Zdub a ajuns în finala concursului Eurovision 2022. Artiștii din Republica Moldova, alături de orchestra „Frații Advahov„ au făcut show pe scena de la Torino. 

Piesa a făcut furori încă de la lansare, care a avut loc cu câteva zile înaintea reluării circulației trenului Chișinău-București și a fost interpretată direct în gara feroviară de la Chișinău în ziua reluarii circulației trenului. 

Citeste si: Când are loc concursul Eurovision în 2022

Reprezentantul României la Eurovision 2022, WRS, va intra în concurs pe 12 mai, în a doua semifinală, iar finala va avea loc sâmbătă, 14 mai. El va interpreta melodia „Llamame”. 

Reprezentată de Kalush Orchestra, cu piesa "Stefania", Ucraina este marea favorită la câștigarea Eurovision 2022, iar foarte mulţi telespectatori din Europa îşi vor folosi voturile ca un fel de declaraţie de solidaritate cu Ucraina în urma invaziei ruse.