Evaluare Națională 2023 Română și Matematică: Cine face subiectele pentru examenele naționale?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 mar 2024, 01:15

Cine face subiectele pentru examenele naționale?

Sursa: Unsplash

Elevii de clasa a VIII-a vor susține în perioada 19-22 iunie 2023 Evaluarea Națională, medie ce contează pentru admiterea la liceu.

Evaluarea Națională se apropie foarte repede, iar elevii de clasa a VIII-a se pregătesc intens pentru unul dintre cele mai importante examene, după care se va decide admiterea la liceu. Iată cine face subiectele pentru examenele naționale.

Citește și: La ce oră începe luni, 19 iunie 2023, examenul la Română de la Evaluarea Națională 2023?

Cine face subiectele pentru examenele naționale?

Centrul Național de Evaluare se ocupă cu redactarea subiectelor pentru Bacalaureat și pentru toate celelalte examenele din sistemul de învățământ preuniversitar. Aceasta a fost înființat în anul 1998 și a fost realizat printr-un proiect al Băncii Mondiale privind profesionalizarea evaluărilor în România, însă în anul 2020, numele acestuia a fost schimbat de Monica Anisie, când a decis să desființeze Institutul pentru Științele Educației și să îl unească cu Centrul Național de Examinare și Evaluare.

Această instituție concepe subiectele tuturor examenelor și concursurilor naționale organizate de Ministerul Educației:

 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

  • Evaluarea Națională de la clasa a II-a
  • Evaluarea Națională de la clasa a IV-a
  • Evaluarea Națională de la clasa a VI-a
  • Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a
  • Bacalaureat
  • Simularea Evaluării Naționale
  • Simularea Bacalaureatului
  • Concursul național de angajare în învățământ (Titularizare)
  • Concursul național de Definitivat
  • Olimpiade și concursuri naționale (etapele județene și naționale)
  • Concursul național de directori de școli
  • Concursul național pentru inspectori școlari

O analiză realizată în anul 2017 Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică de a dezvăluit că CNEE are doar “23 de specialişti în testare şi nu posedă capacitatea tehnică necesară redactării şi analizării testelor moderne”, însă atribuțiile pe care le are sunt complexe: proiectează şi gestionează testările şi evaluările naţionale ale elevilor, proiectează examenele de definitivare în învăţământ şi de titularizare a cadrelor didactice şi organizează procesul de evaluare a manualelor şcolare. 

Citește și: Subiecte Evaluare Națională Edu.ro: Pe 19 iunie încep examenele!

Centrul Național de Evaluare are doar 23 de specialiști

Complexul sistem românesc de evaluări şi testări naţionale nu beneficiază de suficiente resurse umane şi financiare dedicate acestor activităţi. Cu toate că atribuţiile CNEE au crescut în ultimii ani,  finanţarea sa nu a înregistrat o creştere proporţională. Cu resursele sale actuale,  CNEE nu poate elabora evaluări şi testări naţionale de înaltă calitate  şi asigura dezvoltarea lor continuă

în concordanţă cu standardele internaţionale. Acesta este un aspect critic, având în vedere mizele extrem de ridicate ce însoţesc evaluările naţionale în România. Este, de asemenea, important să se asigure că CNEE deţine resursele adecvate pentru a putea   contribui la dezvoltarea competenţelor de evaluare la nivelul sistemului ”, este notat în raportul realizat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Citește și: Calendar Evaluare Națională 2023: Când încep examenele pentru clasa a 8-a?

Sursa: edupedu.ro