Evaluare Națională 2024: Calendarul examenelor pentru clasa a 8-a

Author: Bianca Vidoi

Elevii de clasa a VIII-a încep Evaluarea Națională la sfârșitul lunii iunie

Sursa: Unsplash

În Monitorul Oficial s-a publicat metodologia și calendarul pentru Evaluarea Națională ce va avea loc în anul 2024.

Elevii ce sunt în clasa a VIII-a încep deja pregătirile pentru unul dintre cele mai importante examene din viața lor, mai exact pentru Evaluarea Națională 2024, iar Ministerul Educației a anunțat că s-a publicat metodologia și calendarul aferente acestui examen, astfel încât elevii să aibă suficient timp la dispoziție pentru a se pregăti.

Când va avea loc Evaluarea Națională în anul 2024

Anul școlar 2023-2024 a început la data de 11 septembrie, iar pentru elevii de clasa a VIII-a, acesta reprezintă un an foarte important, la finalul căruia vor susține Evaluarea Națională, examen

ce va decide repartizarea la liceu. Sfârșitul anului școlar va avea loc la data de 14 iunie 2024, iar înscrierea candidaților la Evaluarea Națională 2024 se va face automat de către secretariatele școlilor, în perioada 11-14 iunie.

De la sfârșitul anului școlar 2023-2024, elevii clasei a VIII-a vor avea 10 zile în care să se concentreze pe pregătirea pentru prima probă scrisă a Evaluării Naționale, ce va avea loc la data de 25 iunie și va fi la Limba și Literatura Română.

După două zile, mai exact la data de 27 iunie 2024, va avea loc a doua probă a examenului ce face parte din Evaluarea Națională 2024, la Matematică.

Citește și: Cum se calculează media de admitere liceu în 2023: O schimbare importantă se aplică în acest an!

Elevii de clasa a VIII-a ce fac parte din partea minorităților naționale vor susține și o a treia probă, pe 28 iunie 2024, la Limba și Literatura Maternă.

Cei de clasa a VIII-a vor aștepta primele rezultate până la data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile vor putea fi depuse de către elevi în aceeași zi, în intervalul orar 16:00-19:00, dar și pe 4 iulie 2024, în intervalul orar 08:00-12:00.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Elevii ce au depus contestațiile în zilele de 3 și 4 iulie 2023 vor aștepta rezultatul final  până la data de 9 iulie, atunci când se vor afișa acestea, relatează edupedu.ro.

Informații esențiale despre Evaluarea Națională 2024

Evaluarea Națională reprezintă un examen important pe care elevii îl susțin la finalul clasei a VIII-a, pe baza căruia se realizează repartizarea la liceu a copiilor. Elevii ce susțin aceste examene trebuie să știe că acestea încep la ora 9:00, în centrele stabilite de Inspectoratele Școlare Județene. 

Elevii clasei a VIII-a vor avea la dispoziție 3 ore pentru rezolvarea subiectelor aferente pentru fiecare probă în parte, la Limba și Literatura Română, la Matematică și la Limba și Literatura Maternă, pentru elevii ce fac parte din categoria

minorităților naționale. Repartizarea în săli se va realiza în ordine alfabetică, la nivelul centrului de examen.

Citește și: Cele mai bune licee din România în 2023: Cu ce medii de admitere se intră?

Absolvenții clasei a VIII-a nu au voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, acestea fiind lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de a intra în sala de examen.

Elevii pot să predea lucrarea după cel puțin o oră din momentul începerii examenului ce face parte din Evaluarea Națională 2024. 

Rezolvarea subiectelor poate fi realizată cu stilou cu cerneală albastră sau pix cu pastă albastră, iar pentru realizarea desenelor și a schemelor la proba de Matematică, elevii pot folosi doar pix cu pastă neagră. 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?