În cadrul viitoarei ședințe a Comisiei de Dialog Social, se vor purta discuții cu privire la Calendarul Evaluărilor Naționale din 2024 destinate elevilor de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.
Citește și: Pensii mai mari cu 80% după recalculare. Anunțul făcut de președintele Casei Naționale de Pensii
Evaluare Națională pentru clasa a 2-a
Conform Ministerului Educației, se preconizează că elevii din clasa a II-a vor fi programați să participe la evaluare în intervalul 13-17 mai 2024, elevii de clasa a IV-a vor avea evaluarea lor
„În următoarea ședință a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației, vom supune atenției partenerilor noștri de dialog Calendarul de administrare a evaluărilor naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în acest an școlar”, a transmis Ministerul Educației.
Conform informațiilor prezentate de edupedu.ro, evaluarea la clasa a II-a reprezintă primul examen în care copilul este expus la subiecte create de persoane diferite de cadrul didactic obișnuit.
Această evaluare oferă părinților posibilitatea de a compara rezultatele obținute de copil la Evaluarea Națională cu rezultatele uzual primite de elev de la învățătoare, permițându-i-le să determine dacă acesta a fost evaluat în mod corect pe parcursul anului școlar.
Aceste rezultate ar putea să ofere părinților informații utile pentru a identifica aspectele asupra cărora ar trebui să se concentreze în procesul de educație al copilului lor.
Evaluarea acestor rezultate ar putea servi ca un ghid valoros pentru părinți în dezvoltarea continuă a abilităților și cunoștințelor copilului, orientându-i în direcția potrivită pentru a sprijini o educație optimă.
Structura subiectelor
La clasa a II-a, subiectele sunt structurate astfel, după cum este menționat în documentul de mai sus:
a) primul test vizează evaluarea competenţelor de producere a mesajelor scrise;
b) al doilea test vizează evaluarea competenţelor de receptare a mesajelor citite;
c) al treilea test vizează evaluarea competenţelor de matematică.
Administratorul de test nu are voie să furnizeze elevilor nicio îndrumare cu privire la rezolvarea testelor, să efectueze modificări asupra conținutului acestora sau să adauge informații suplimentare la rezolvările testelor. Această restricție este specificată în metodologia testării.
Fiecare examen de la clasele a II-a și a IV-a este supus evaluării realizate de către două cadre didactice evaluatoare. Unul dintre acești evaluatori este învățătorul, institutorul sau profesorul care predă învățământul primar la respectiva clasă, conform precizărilor din document.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Citește și: Subiecte COMPER Matematică 2024: Când vor primi elevii subiectele și cum le poți vedea online?
Când vor susține elevii din clasa a VIII-a Evaluarea Națională
În cursul acestei săptămâni, elevii din clasele a VIII-a participă la simularea Evaluării Naționale, în timp ce examenele propriu-zise sunt planificate să aibă loc la începutul lunii iunie.
11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor