EVALUAREA NATIONALA 2012: Vezi aici CELE MAI TARI PERLE scoase de candidatii la limba si literatura romana

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 05:33

Luni a avut loc prima proba a Evaluarii Nationale 2012, cea de limba si literatura romana. La primul subiect al probei elevii au primit un fragment din romanul "Ciresarii".

Pe baza lui trebuiau sa-si dovedeasca cunostinţele de fonetica, gramatica si literatura: sinonimia unor cuvinte, ce inseamna semnul exclamarii, sa gaseasca un epitet si o enumeratie in text, doua moduri de expunere utilizate in text si sa explice in 30-50 de cuvinte semnificatia unei secvente din text.

 

Tot pe baza aceluiasi text elevii au avut de realizat o compunere de 10-15 randuri in care sa-si prezinte opinia legata de mesajul fragmentului din Ciresarii.

 

Unii elevi s-au descurcat mai bine, altii nu.

 

"Ciresari sunt cei care se ocupa cu ciresele”, a concluzionat unul dintre ei, in timp modurile de expunere identificate de altul au fost "oglinzi" si "lumini".

 

Referitor la mesajul textului, raspunsurile formulate au fost ample.

 

"In opinia mea mesajul textului dat este acela ca poti adormi mult mai repede citind sau scriind.

Dan a descoperit ca citind nu putea adormi, probabil si datorita faptului ca cartea o citise de nenumarate ori. Dan odata ce a inceput sa scrie in jurnal a si adormit. In concluzie eu cred ca textul vrea sa ne indemne ca scriind nu numai ca ne dezvoltam vocabularul si modul de a gandi dar timpul trece mai repede si adormim mai repede", a fost de parere unul dintre elevi.

 

Altul a fost scurt si la obiect: "In opinia mea Dan este un copil silitor incat citea pana il lua somnul".

 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Un alt candidat are o alta concluzie: "Cand primea alocatia mergea la libraria din colt unde isi cumpara carti noi pana a strans o biblioteca intreaga pe care o va lasa mostenire copiilor si nepotilor lui".

 

La subiectul al doilea elevii au avut de redactat o compunere ce avea ca tema trasaturile unui coleg pasionat de lectura.

 

Iata ce au scris elevii: "Prietenul meu e foarte inteligent si nici nu are capul mare", sau "El fiind cel mai bun prieten al meu imi spune: Bubulina, dacă nu ai carte, nu ai parte! Si eu il cred pe cuvant".

 

Evaluarea nationala continua marti, 26 iunie, cu proba la limba si literatura materna, si miercuri, 27 iunie, cu proba de matematica.

 

Afisarea primelor rezultate este programata vineri, 29 iunie (pana la ora 14.00). In aceeasi zi, intre orele 14.00-18.00, pot fi depuse contestatiile, care vor fi solutionate in 30 iunie si 1 iulie.

 

Afisarea rezultatelor finale va avea loc in data de 2 iulie.

 

Sursa: Gandul.info.