Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a 2024: Calendarul complet și regulile pe care trebuie să le respecte elevii

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 25 iun 2024, 07:48

Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a 2024

Sursa: pexels.com

Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a 2024 începe pe data de 25 iunie cu proba scrisă la Limba și literatura română. Iată calendarul complet.

Elevii clasei a VIII-a vor susține în luna iunie 2024 examenul pentru Evaluarea Națională 2024. Potrivit calendarului oficial, prezentat de Ministerul Educației, examenele încep pe data de 25 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. De asemenea, pe întreaga durată a examenului, elevii trebuie să respecte o serie de reguli. Iată care este calendarul complet pentru acest an și ce reguli nu au voie să încalce candidații.

Calendarul complet pentru Evaluarea Națională clasa a VIII-a

Elevii clasei a VIII-a au încheiat cursurile pe data de 14 iunie 2024, iar acum se pregătesc pentru Evaluarea Națională. Înscrierea candidaților s-a făcut automat de către secretariatele școlilor în perioada 11 – 14 iunie.

Potrivit edupedu.ro, primele rezultate ar urma să fie afișate pe data de 3 iulie, iar contestațiile pe data de 9 iulie.

Calendarul oficial, pentru Evaluarea Națională clasa a VIII-a este următorul:

- 11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională

- 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a

- 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română

- 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică

- 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă

- 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)

- 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor

- 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor

- 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Regulile pe care trebuie să le respecte candidații în acest an

Repartizarea candidaților, pe clase, se va face în ordine alfabetică, la nivelul centrului de examen. Candidații trebuie să cunoască faptul că le este total interzis să introducă în sălile în care vor susține examenele ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete au alte obiecte asemănătoare. Aceștia trebuie să lase obiectele în sala stabilită de comisia din unitatea de învățământ, iar cei care refuză să se supună acestor reguli nu vor mai fi primiți în examen.

Citește și: Reguli și calendar complet pentru Bacalaureat 2024: Ce trebuie să știe candidații înainte de a intra în examen

De asemenea, elevilor le va fi interzis să aibă asupra lor în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări:

- manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Candidaților le mai este interzis să:

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

- telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul.

Citește și: Bacalaureat 2024 proba orală la Limba și literatura română: Cum se desfășoară examenul și ce se întâmplă dacă un elev întârzie

- Le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care să ajute la copiat, sau să schimbe între ei ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea să ajute la rezolvarea subiectelor.

Încălcarea regulilor enumerate mai sus va fi considerată fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidații pot fi eliminați din examen:

- indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu

- indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane

- indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.

Astfel, elevii care au fost eliminați pentru fraudă, vor primi nota 1 pe lucrarea scrisă.

Înainte de a începe examenele, candidaților le vor fi prezentate, de către profesorii asistenți, prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a evaluării naționale și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen. După prezentare, elevii vor trebui să semneze un proces-verbal în care sunt regulile, dar și mențiunea că știu că nerespectarea acestora are drept consecință măsurile menționate.

Evaluarea Națională va fi monitorizată audio-video

Pe durata examenului, vor fi supravegheate video și audio:

- sălile în care se desfășoară instruirea membrilor comisiilor

- centre de examen în care se desfășoară probele pentru evaluarea națională

- sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele

- sălile în care se predau/se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise ale candidaților.

Comisiile pot verifica prin sondaj înregistrările video și audio la finalul examenului. În cazul în care se constată anumite nereguli, verificarea se va face și pentru restul sălilor de examene și se vor lua măsurile care se vor impune, inclusiv acordarea notei 1 pe foaia de examen.

Candidații care vor dori să predea lucrările înainte de expirarea timpului, vor avea voie să părăsească sala de clasă, dar nu mai devreme de o oră de la începerea probei scrise. Candidații nu au voie să ia cu ei foile de subiecte la părăsirea sălii.

Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a 2024 începe pe data de 25 iunie
[Sursa: pexels.com]

Timpul poate fi prelungit pentru persoanele care se află în situații obiective neimputabile candidaților, în care, în timpul probei scrise, este luată decizia anulării și a rescrierii lucrării.

Lucrările vor fi corectate într-o platformă digitalizată, de către doi profesori, iar în cazul în care diferența între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de către alți doi profesori.

Comunicarea rezultatelor se va face anonimizat, pe baza codurilor individuale care vor înlocui numele și prenumele candidaților.