Evaluarea Națională pentru elevii claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a a început. Când vor afla elevii notele primite?

Author: Bianca Vidoi

A început Evaluarea Națională pentru elevii claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a 

Sursa: Unsplash

500.000 de elevi ai claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a au început la data de 13 mai 2024 Evaluarea Națională.

Nu doar elevii claselor a VIII-a și a XII-a au emoții la sfârșitul acestui an școlar din cauza examenelor pe care le au, ci și aproximativ 500.000 de elevi ai claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, ce în perioada 13- 29 mai 2024 vor susține mai multe probe ce fac parte din Evaluarea Națională. Iată care sunt probele pe care aceștia trebuie să le susțină, dar și care este calendarul aprobat de Ministerul Educației.

A început Evaluarea Națională pentru elevii claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a

Finalul anului școlar 2023-2024 se apropie, iar elevii devin tot mai stresați din cauza examenelor pe care trebuie să le susțină. În perioada 13- 29 mai 2024, elevii claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a vor susține evaluări naționale, prima fiind organizată chiar luni, 13 mai 2024. Elevii ce termină anul acesta clasa a II-a au început această săptămână cu proba de Limbă şi comunicare- scris- Limba română, respectiv proba de Limbă şi comunicare- scris-

Limba maternă pentru elevii ce fac parte din minoritățile naționale.

Elevii de clasa a II-a au 30 de minute pentru a rezolva subiectele pe care le primesc, pentru fiecare probă susținută, în timp ce elevii claselor a IV-a şi a VI-a vor avea la dispoziție 60 de minute pentru finalizarea subiectelor. La data de 14 mai 2024, elevii clasei a II-a vor susține proba a doua, Limbă şi comunicare – citit – Limba română, în timp ce miercuri, la data de 15 mai 2024, elevii ce fac parte din minoritățile naționale vor susține proba de Limbă şi comunicare – citit – Limba maternă.

Care este calendarul desfășurării probelor?
[Sursa: Unsplash]

Citește și: Simulare BAC 2024: Calendarul examenelor pentru elevii de clasa a 12-a

Joi, 16 mai 2024, elevii clasei a doua vor susține proba la matematică şi ştiinţe ale naturii, iar vineri, 17 mai 2024, minoritățile naționale vor susține proba la Limbă şi comunicare – scris-citit – Limba română pentru minorităţile naţionale, ceea ce marchează finalul evaluării competențelor pentru elevii de clasa

a II-a.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Elevii de clasa a IV-a vor susține Evaluarea Națională în săptămâna 20- 26 mai 2024, iar prima probă va fi cea la limba română, la data de 21 mai, urmată de cea la matematică, la data de 22 mai, cea finală fiind la limba maternă, la data de 23 mai 2024. Săptămâna 27- 31 mai 2024 este cea în care va avea loc Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VI-a, ce vor susține la data de 28 mai proba la Limbă şi comunicare și la data de 29 mai la matematică şi ştiinţe ale naturii.

Când vor primi elevii rezultatele Evaluării Naționale?

Testele ce vor fi date în perioada 13- 29 mai 2024 vor fi evaluate de către comisiile de evaluare constituite la nivelul unităţilor de învăţământ, iar elevii vor afla rezultatele primite după cel mult 7 zile de la susținerea Evaluării Naționale.

"Ca element de noutate pentru administrarea şi valorificarea rezultatelor înregistrate, colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi realizată cu ajutorul unei noi aplicaţii digitale. Aceasta va permite, pe de o parte, colectarea datelor în condiţii de siguranţă şi de control optimizat al calităţii şi, pe de altă parte, va oferi comisiilor de evaluare acces la propriile date de evaluare ale elevilor şi va permite valorificarea rapidă şi flexibilă a acestora. Astfel, va fi facilitată realizarea rapoartelor clasei şi a raportului şcolii, fără eforturi birocratice suplimentare şi într-un timp mai scurt", precizează Ministerul Educaţiei.

Când vor primi elevii rezultatele Evaluării Naționale?
[Sursa: Unsplash]

Aceste rezultate nu vor fi afișate, comunicate public sau trecute în catalog. Notele luate de către elevi vor fi trecute într-un raport ce va arăta „argumente statistice de maximă importanţă şi relevanţă pentru construirea măsurilor de valorificare a rezultatelor înregistrate la aceste evaluări naţionale, măsuri focalizate pe nivelul unităţii de învăţământ şi pentru beneficiarii serviciilor educaţionale: elevi, părinţi/tutori, cadre didactice, personal educaţional de sprijin etc”, arată Ministerul Educaţiei.