Eveniment astronomic important 2021: Când va atinge la maximum ploaia de meteoriți leonidele! Spectacol pe cer

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 16 aug 2022, 04:05

Ploaie de stele

Sursa: pexels.com

Un eveniment astronomic important se apropie. Este vorba de momentul în care ploaia de meteoriți va atinge la maximum leonidele.

Punctul maxim în care leonidele vor fi vizibile pe cer se va petrece în noaptea de 17 spre 18 noiembrie 2021, în a doua jumătate a nopții. 

Ca și alte evenimente astronomice, cel mai bine va putea fi vizibilă ploaia de meteoriți în locuri din afara orașelor și satelor, fără lumină artificială.

Ce sunt leonidele

Leonidele sunt un roi de meteori care se formează prin trecerea cometei Tempel-Tuttle, care are o perioadă de 33 de ani.

Cel mai bine leonidele se pot observa în jurul datei de 17 noiembrie.

Cometa Tempel-Tuttle lasă în fiecare an o dâră de resturi pietroase, care formează un roi pe care-l traversează Pământul în apropierea lunii noiembrie. Radiantul este situat în constelația Leul, iar această ploaie de meteori a fost denumită „Leonide”.

În momentul în care ploaia de meteori atinge leonidele, lucru petrecut după trecerea cometei, asistăm la un spectacol meteoric extraordinar.

În fiecare an acest lucru se întâmplă în jurul datei de 17 noiembrie. Anul acesta fenomenul va fi cel mai vizibil în noaptea de 17 spre 18 noiembrie 2021.

Cele mai spectaculoase Leonide au putut fi observate în anii 1966 și 1999. Dat fiind timpul pe care roiul l-a petrecut pentru a se dispersa, oamenii au putut observa numeroși meteori și în anii de după Leonidele din '99: 2000, 2001, 2002 și 2003.

Următoarea mare ploaie de meteori este anunțată pentru anul 2032. Atunci, cometa Tempel-Tuttle va trece foarte aproape de Pământ.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Perseide 2020. Noaptea in care ploaia de stele cazatoare va atinge nivelul maxim

Superluna sângerie s-a petrecut odată cu eclipsa totală de lună

Două fenomene astronomice importante, superluna sângerie și eclipsa totală de lună, au avut loc pe data de 26 mai 2021.

Superluna sângerie nu a putut fi, din păcate, vizibilă în România, deoarece a avut loc la prânz în țara noastră, însă a putut fi urmărită în Australia, sud-estul Asiei, Canada, mare parte din SUA și America Centrală.

 

Luna plină a arătat atunci mai mare decât de obicei, deoarece a fost situată la perigeu, adică la cea mai apropiată distanță de pământ. Odată ce a intrat în conul de umbră al pământului, luna a căpătat o culoare roșiatică. 

Observatorul Griffith din Los Angeles a transmis în direct imagini cu Superluna sângerie și eclipsa totală de lună de la 11:45 dimineața (ora României) în data 26 mai 2021.

Citeste si:// AFLĂ TOTUL DESPRE: PERSEIDE 2021// Când au loc Perseidele, următoarea ploaie de stele care se va vedea şi pe cerul din România?

 

 

Taguri:

Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.