Punctul maxim în care leonidele vor fi vizibile pe cer se va petrece în noaptea de 17 spre 18 noiembrie 2021, în a doua jumătate a nopții.
Ca și alte evenimente astronomice, cel mai bine va putea fi vizibilă ploaia de meteoriți în locuri din afara orașelor și satelor, fără lumină artificială.
Ce sunt leonidele
Leonidele sunt un roi de meteori care se formează prin trecerea cometei Tempel-Tuttle, care are o perioadă de 33 de ani.
Cometa Tempel-Tuttle lasă în fiecare an o dâră de resturi pietroase, care formează un roi pe care-l traversează Pământul în apropierea lunii noiembrie. Radiantul este situat în constelația Leul, iar această ploaie de meteori a fost denumită „Leonide”.
În momentul în care ploaia de meteori atinge leonidele, lucru petrecut după trecerea cometei, asistăm la un spectacol meteoric extraordinar.
Cele mai spectaculoase Leonide au putut fi observate în anii 1966 și 1999. Dat fiind timpul pe care roiul l-a petrecut pentru a se dispersa, oamenii au putut observa numeroși meteori și în anii de după Leonidele din '99: 2000, 2001, 2002 și 2003.
Următoarea mare ploaie de meteori este anunțată pentru anul 2032. Atunci, cometa Tempel-Tuttle va trece foarte aproape de Pământ.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citeste si: Perseide 2020. Noaptea in care ploaia de stele cazatoare va atinge nivelul maxim
Superluna sângerie s-a petrecut odată cu eclipsa totală de lună
Două fenomene astronomice importante, superluna sângerie și eclipsa totală de lună, au avut loc pe data de 26 mai 2021.
Superluna sângerie nu a putut fi, din păcate, vizibilă în România, deoarece a avut loc la prânz în țara noastră, însă a putut fi urmărită în Australia, sud-estul Asiei, Canada, mare parte din SUA și America Centrală.
Luna plină a arătat atunci mai mare decât de obicei, deoarece a fost situată la perigeu, adică la cea mai apropiată distanță de pământ. Odată ce a intrat în conul de umbră al pământului, luna a căpătat o culoare roșiatică.
Observatorul Griffith din Los Angeles a transmis în direct imagini cu Superluna sângerie și eclipsa totală de lună de la 11:45 dimineața (ora României) în data 26 mai 2021.