Evitați deșeurile din plastic și protejați mediul! – Alternativele la pungile din plastic

Autor: B.M.
Actualizat: 23 nov 2020, 07:35

Oriunde mergi, la munte, la mare, în parcurile din orașe, apare aceeași poveste – deșeuri din plastic peste tot.

Anual, milioane de tone de plastic ajung în mări și oceane. Acest fenomen duce la poluarea mare a apelor, plajelor, pune în pericol viața peștilor, păsărilor, balenelor, leilor de mare, broaștelor țestoase, delfinilor și altor animale.

Un studiu realizat de Guardian, arată că marile supermarket-uri produc miliarde de pungi de plastic de unică folosință în fiecare an. Mulți retaileri ar trebui să-și asume responsabilitate și să reducă utilizarea pungilor din plastic.

Jumătate dintre ei fac deja asta, dar într-un ritm destul de lent. Majoritatea au ca scop eliminarea ambalajelor din plastic nereciclabile până în anul 2025.

Cum se poate opri acest fenomen care duce la poluarea mediului?

O soluție ar fi desigur folosirea pungilor 100% biodegradabile, în loc de pungi de plastic.

Cu toții suntem vinovați de poluare, chiar dacă nu în mod intenționat.

A venit timpul să renunțăm la pungile din plastic nereciclabile și să alegem pungi din materiale biodegradabile. Pentru a fi mai prietenoși cu mediul, trebuie să fim atenți la ce cumpărăm. Asta înseamnă să optăm pentru produsele ecologice, să reducem deșeurile din plastic, să prevenim poluarea și degradarea mediului.

Toate materialele au un impact asupra mediului și asupra animalelor, mai ales dacă rezistă mai mult decât ar trebui!

Specialiștii ne avertizează că prin adoptarea unor materiale biodegradabile și compostabile ca soluție la toate se poate proteja mediul, dar asta nu înseamnă că oamenii le pot arunca pe acestea oriunde, ca și până acum. Sunt recomandate pungile biodegradabile, însă ele nu trebuie să ajungă în mediu chiar dacă sunt deșeuri compostabile.

O cantitate mare de astfel de deșeuri ar putea de asemenea duce la poluarea mediului, atât pe uscat, cât și pe mare.

Specialiștii spun despre anumite pungi biodegradabile care rezistă mai mult decât ar trebui și care ar fi la fel de rezistente și după ce au stat îngropate în pământ timp 3 ani (vezi aici acest studiu).

Pungile 100% biodegradabile, cu adevărat ecologice, sunt prietenoase cu mediul

Dacă vrei să ai pungi de calitate, realizate conform directivelor EN 13432, alege pungile ce sunt biodegradabile produse la fabrica Pungescu.

Acestea au prețuri avantajoase și sunt realizate din composturi bio, din materii prime bio nepoluante pentru ecosistem. În contact cu solul, pungile se biodegradează, se contopesc cu solul și ajung să fie îngrășământ pentru el.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pungile biodegradabile nu au efecte negative asupra mediului, nu-i provoacă acestuia nicio leziune. Pot fi utilizate în diferite scopuri, la transportul unor lucruri, la cumpărături, sau pentru depozitarea deșeurilor organice. Pungile au garanția de 1 ani, doar dacă vor fi corect depozitate.

Pungile biodegradabile sunt mijloace bune de marketing

Aceste produse sunt disponibile în diferite variante, pot fi imprimate prin tehnica flexografică cu logo-ul firmei sau al unui brand. Astfel de pungi personalizate pot fi realizate și pe website-ul pungescu.ro. Graficienii realizează în prealabil simularea grafică a desenului sau a mesajului text de imprimat, astfel clientul poate vedea exact cum va arăta la final produsul. Comanda se face cu matriță sau clișeu flexografic.

Sunt mai multe opțiuni:

 

  • Se stabilesc dimensiunile, respectiv grosimea și mărimea pungii, formatul, fețele de imprimat, pe una sau pe ambele părți
  • Se alege numărul de culori în grafica personalizată care variază în funcție de numărul de bucăți. De exemplu: la cel puțin 10.000 bucăți se folosesc 1-2 culori; la minim 15.000 bucăți se utilizează 3 culori; de la 20.000 de bucăți sunt aplicate 4 culori.

Pungile și sacoșele biodegradabile sunt scutite de eco-taxă, sunt certificate în UE

Conform legii, eco-taxa se aplică numai la pungile din plastic. Valoarea ei este de  0.15 lei. În acest an, valoarea sa a fost majorată de la 0.10 lei la 0.15 lei. Deși la pungile din plastic fără mânere nu se aplica eco-taxa, iată că din luna iunie, când s-a dat completarea la Ordonanța nr.196/2005, eco-taxa se pune și la aceste pungi.

O altă prevedere se referă la interzicerea folosirii de pungi din plastic foarte subțiri, fără mâner. Nu sunt acceptate pungile cu grosimea mai mică de 50 microni. Acestea erau folosite de consumatori la raioanele de fructe și legume, în supermarketuri și magazine. Acum, clienții pot vedea deja că aceste pungi gratis au fost înlocuite cu pungi biodegradabile, pentru care trebuie să plătească 0,10 lei/buc. Pungile de 10 bani există deja în magazinele Kaufland.  

Toate produsele de pe site-ul pungescu.ro sunt produse biodegradabile, rezistente, de calitate, scutite de plata eco-taxei. Poți alege produse de tipul:

 

  • Pungi maieu care sunt de calitate, respectă standardele directivelor EN 13432. Pungile rezistă la greutăți de cel mult 15 kg. Sunt realizate din materii prime bio care nu poluează mediul. Acestea sunt destul de mari, au dimensiuni ce variază între 23X35 cm și 40x60 cm.
  • Pungi banana, de dimensiuni mici, între 22x30cm și 25x35cm, care sunt fabricate 100% din materiale biodegradabile și compostabile. Acestea rezistă la greutăți de cel mult 5 kg. Pot avea diferite grosimi.
  • Pungi speciale, personalizate după indicațiile și grafica clientului.

 

Alege aceste produse ca alternativă la pungile din plastic! Astfel poți proteja mediul. Plasticul nereciclabil este un risc major pentru sol, plante și animale.

 

 

Taguri: