În urma unei analize atente, în astfel de localuri, prețurile pentru o sticlă de apă plată variază între 12 și 28 lei. Dacă pentru o anumită categorie de români aceste prețuri sunt unele perfect normale, făcând referire la locație sau la numele restaurantului, pentru majoritatea cetățenilor aceste prețuri sunt ireale și nejustificate.
Cât costă o simplă apă plată în restaurantele de lux din Capitală
Dacă vrei să experimentezi ceva inedit și să iei masa într-un restaurant de fițe din Capitală, trebuie să știi că nota va fi una pe măsură. Consumatorii se confruntă cu un șoc atunci când primesc nota de plată și constată că apa plată, un produs de bază, poate avea un impact semnificativ asupra portofelului lor. Pentru mulți români, această realitate este tulburătoare, având în vedere prețurile accesibile practicate în alte locuri sau chiar la achiziționarea de sticle de apă plată în magazine.
Și cum locația face prețul, nu produsul în sine, iată cât costă o simplă apă plată în trei dintre restaurantele de fițe din București. În aceste restaurante de prestigiu, clienții se confruntă cu o gamă largă de opțiuni pentru apă plată și minerală, dar și cu prețuri pe măsură.
De la brand-uri italienești la cele franțuzești, fiecare local oferă o selecție exclusivistă de apă, cu prețuri ce variază între 18 și 28 lei pentru sticlele de 750 ml, în funcție de marca și tipul ales de apă. Aceste tarife pot surprinde clienții, dând o nouă dimensiune conceptului de lux și rafinament culinar.După ce am studiat cele trei meniuri, am putut constata că cea mai ieftină sticlă de apă plată este în valoare de 12 lei și este un brand românesc.
Cea mai scumpă apă plată poate fi achiziționată cu 30 de lei, 500 ml.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Iată ce spun românii despre prețurile extravagante
Prețurile exorbitante practicate pentru apă în restaurantele de lux din România au stârnit indignare printre consumatori. Mulți români se arată surprinși și dezamăgiți de tarifele ridicate impuse pentru o băutură atât de fundamentală precum apa, considerată de mulți drept un bun de primă necesitate.
„Da…sunt niște prețuri exagerate pentru o apă plată. Dacă asta e prețul apei, nu vreau să mă gândesc la sucuri sau la prețul băuturile alcoolice. Dar chiar și așa, presupun că persoanele care frecventează astfel de locuri nu se gândesc la cât costă. Sau în cazul altora, poți consulta meniul înainte, vezi, îți permiți sau nu. Dar mie mi se par exagerate, în contextul în care apa asta la 30 de lei, într-un supermarket obișnuit e undeva la 6, maxim 10 lei sticla.”, a declarat Maria, o studentă din Capitală, pentru KanalD.ro
Apă gratis în restaurante
Cu doar o săptămână în urmă, președintele Klaus Iohannis a pus în aplicare o lege care obligă patronii de restaurante să ofere apă gratuită tuturor clienților care intră în localurile lor. Această lege reprezintă un pas important pentru drepturile consumatorilor români, asigurându-le accesul la apă gratuită în timpul mesei.
Mai mult decât atât, aceasta are ca obiectiv stabilizarea prețurilor la produsele alimentare și reducerea marjelor comerciale aplicate la vânzarea produselor esențiale, contribuind astfel la o experiență culinară mai echitabilă și accesibilă pentru toți cetățenii.
Cu toate acestea, implementarea noii legi poate reprezenta o provocare pentru unii patroni de restaurante, deoarece necesită investiții semnificative în aparate de filtrare a apei de la robinet. În plus, există îngrijorări că nu toți clienții vor fi dispuși să consume apa de la robinet, ceea ce ar putea afecta beneficiile economice pe care le-ar aduce legea pentru acești patroni.