Dumitru Prunariu este de părere că nu este suficient să iți dorești că și tânăr să devii cosmonaut. Sunt mulți factori care contribuie la pregătirea unui zbor în spatiu, iar romanii par că nu prea au acces la aceste programe din mai multe motive, iar unul dintre ei nu este sub nicio forma capacitatea intelectuala.
De ce candidatii romani nu ajung in selectiile finale pentru a fi cosmonauti
"Nu este suficient să fii foarte bine pregătit, ci să fii încadrat într-un program, iar Romania deocamdată poate fi încadrată în programe guvernamentale prin Agenția Spațială Europeana. Desigur, aceasta organizează periodic selecții, dar numărul voluntarilor la nivel european este foarte mare. Și pentru a rămâne în cei selecționați trebuie să avem foarte mulți candidați din Romania.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
La ultimele selecții ale Agenției Spațiale Eurpene care se încheie în aceasta toamna, din 12860 de candidați, au fost 255 de romani, dar în paralel au fost peste 500 de francezi, peste 400 de nemți, italieni...iar în final vor rămâne 6.
Romania, in coada listei la contributiile pentru Agentia Spatiala Europeana
Concurenta este extrem de mare. Chiar daca ar fi rămas un roman în ultimii 40-50, alegerea în final se va face pe criterii de politica europeana și contribuțiile la Agenției Spațiale Europene. Aici nu ne putem lauda," a dezvăluit în exclusivitate pentru kanald.ro Dumitru Prunariu.
Dumitru Prunariu a fost singurul roman care a zburat în spatiu, mai exact pe 14 mai 1981. El a petrecut 7 zile, 20 de ore și 42 de minute în Spatiu în misiunea Soiuz 40 în cadrul programului spațial "Intercosmos."
Este de profesie inginer aeronautic si presedintele Agentiei Spatiale Romane, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al
Agenției Spatiale Europene (ESA).