La „Follow us!”, Irina Petrea a explicat ce îi face pe bullies să devină agresivi, a enumerat mai multe tipuri de agresori și a explicat ce măsuri se pot lua pentru ca aceștia să nu-și mai permită să atace alți copii.
De unde provin pornirile agresive ale copiilor care dau bully
În general, se crede că bătăușii provin din familii abuzive, însă realitatea este alta.
„De cele mai multe ori este mediul de vină, mediul în care cresc.(...) Să nu cădem în plasa celor care cred că un agresor, un bully, este, de fapt, o victimă a agresiunii în mediul în care el trăiește, pentru că nu este 100% real.
În plus, psihoterapeutul a explicat că cei mai mulți dintre copiii abuzați acasă sunt mai retrași și sensibili, ceea ce îi face să devină victime ale agresorilor de la școală, întrucât ei caută ținte vulnerabile.
Care sunt categoriile de agresori și ce măsuri de prevenție a bullying-ului ar trebui luate
Mai apoi, invitata lui Teo Trandafir și a Ilincăi Vandici a enumerat mai multe tipuri de bullies. Aceasta a explicat că există copii care umilesc numai prin vorbe și atitudinea de superioritate, iar aceștia fac parte din categoria „agresorilor aroganți”.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
„Există așa-numitul „agresor arogant”. E, în general, o persoană inteligentă și care vine dintr-o familie mai sus-pusă. E inteligent, dar foarte dornic să domine și să-și arate superioritatea față de ceilalți. Ăsta este fițosul care te pune la punct, orice spune zeflemea. În general nu prea te atacă (n.r. fizic), nu-și murdărește mânuțele”, a spus psihoterapeutul.
Un alt tip de agresor care nu te atacă fizic, dar, în schimb, caută să-ți creeze probleme și să te pună într-o lumină proastă este „șarpele veninos”: „În general, sunt bârfitorii, sunt tipul Iago, care bagă minciuni, care
Mai departe, Irina Petrea a adus în discuție și copiii agresivi fizic, care se folosesc de forța lor pentru a se impune în fața celorlalți prin răspândirea fricii: „Următorul tip de agresor putem să-l numim „tancul blindat”. În general, băieții sunt mai mult pe stilul ăsta, dar și fetele care sunt extrem de băiețoase.(...) Tipul ăsta este foarte violent fizic, nu are niciun fel de teamă, este atât de sigur pe fizicul lui”.
Invitata de la „Follow us!” a explicat că aceste comportamente sunt adânc împământate și că se remediază cu greu. Irina Petrea a explicat că fenomenul bullying-ului are șanse mai mici de a se propaga atunci când este prevenit, ci nu „tratat” prin terapie. Aceasta a spus că, dacă școlile ar adopta sancțiuni drastice pentru agresori și dacă s-ar implementa măsuri de protecție a victimelor, bullying-ul nu ar mai face atâtea ravagii în societatea noastră.