EXCLUSIV Psihologul Iuliana Morlova, despre Raisa și Maria, cele două fetițe care au fost ucise de câte un membru din familie: „Copiii care au suferit neglijare sau abuz prezintă un risc de implicare în acte criminale pe viitor”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 03 iun 2024, 17:47

Raisa și Maria, cele două fetițe care au fost ucise de câte un membru din familie

 
Sursa: Facebook/captură video

În contextul celor două crime din Dolj, respectiv Botoșani, psihologul Iuliana Morlova vine cu explicații în ceea ce privește comportamentul criminal în familie.

Raisa și Maria, două fetițe în vârstă de doar doi ani și jumătate, respectiv 8, au fost ucise de câte un membru al familiei. Care sunt motivele unor astfel de crime? 

De ce sunt tot mai frecvente cazurile de omor în familie

Maria a fost ucisă de unchiul său, iar Raisa de către verișorul în vârstă de 15 ani.

Aceste două cazuri similare din punct de vedere al călăilor fetelor ridică multe semne de întrebare cu privire la comportamentul ucigaș în familie și dacă există, într-adevăr, un motiv pentru care astfel de tragedii au loc din ce în ce mai des. 

Psihologul Iuliana Morlova a vorbit despre cauzele care stau la baza unui astfel de comportament criminal. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

„Cauzele comportamentului criminal sunt diverse și complexe. De-a lungul cercetărilor psihologice, s-au analizat trăsăturile personale, experiențele trăite, tulburările psihologice și modelele comportamentale care pot contribui la înclinația unei persoane de a comite astfel de infracțiuni. Copiii care au suferit neglijare sau abuz în copilărie prezintă un risc crescut de implicare în acte criminale pe viitor. De asemenea, abuzul sexual din copilărie poate determina victima să devină agresor la rândul ei, în viitor.

Conceptul de ciclu al violenței în familie arată că un individ crescut într-un mediu marcat de abuz sau comportament antisocial poate replica aceleași modele comportamentale atunci când devine părinte. Astfel, dacă neglijarea și abuzul copiilor persistă de-a lungul mai multor generații, ciclul de abuzuri, sociopatie și crime se perpetuează,” a declarat psihologul Iuliana Morlova pentru kanald.ro.

Lipsa educației și consumul de substanțe interzise, factori majori în comiterea unor crime

De asemenea, psihologul a mai punctat dependența de substanțe interzise sau lipsa educației, care au un impact major în comiterea crimelor. 

Citește și: A fost prins suspectul în cazul uciderii Mariei, fetița din Botoșani găsită moartă într-o lizieră de salcâmi. Autoritățile l-au reținut pe unchiul acesteia

„Lipsa educației și abuzul de substanțe cresc tendința de manifestare a comportamentului agresiv.

Potrivit criminaliștilor, în aproximativ 30-50% dintre cazurile de infracțiuni precum abuz sexual sau tâlhărie, agresorii sunt sub influența drogurilor sau alcoolului. De asemenea, numeroase acte de violență în familie au la bază prezența unui membru dependent de alcool sau substanțe, care afectează capacitatea acestuia de a lua decizii raționale,” a mai spus Iuliana Morlova.