Raisa și Maria, două fetițe în vârstă de doar doi ani și jumătate, respectiv 8, au fost ucise de câte un membru al familiei. Care sunt motivele unor astfel de crime?
De ce sunt tot mai frecvente cazurile de omor în familie
Maria a fost ucisă de unchiul său, iar Raisa de către verișorul în vârstă de 15 ani.
Psihologul Iuliana Morlova a vorbit despre cauzele care stau la baza unui astfel de comportament criminal.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„Cauzele comportamentului criminal sunt diverse și complexe. De-a lungul cercetărilor psihologice, s-au analizat trăsăturile personale, experiențele trăite, tulburările psihologice și modelele comportamentale care pot contribui la înclinația unei persoane de a comite astfel de infracțiuni. Copiii care au suferit neglijare sau abuz în copilărie prezintă un risc crescut de implicare în acte criminale pe viitor. De asemenea, abuzul sexual din copilărie poate determina victima să devină agresor la rândul ei, în viitor.
Conceptul de ciclu al violenței în familie arată că un individ crescut într-un mediu marcat de abuz sau comportament antisocial poate replica aceleași modele comportamentale atunci când devine părinte. Astfel, dacă neglijarea și abuzul copiilor persistă de-a lungul mai multor generații, ciclul de abuzuri, sociopatie și crime se perpetuează,” a declarat psihologul Iuliana Morlova pentru kanald.ro.
Lipsa educației și consumul de substanțe interzise, factori majori în comiterea unor crime
De asemenea, psihologul a mai punctat dependența de substanțe interzise sau lipsa educației, care au un impact major în comiterea crimelor.
„Lipsa educației și abuzul de substanțe cresc tendința de manifestare a comportamentului agresiv.