Moartea lui Silviu Prigoană i-a zguduit profund familia, mai ales pe cei doi fii adolescenți, pe care îi are împreună cu Adriana Bahmuțeanu, întrucât aceștia se confruntă, acum, cu pierderea unui pilon esențial din viața lor. Dezbaterea a adus în platou și un specialist, psihologul clinician Sorina Cristea, care a oferit o perspectivă profesională asupra modului în care pierderea unui părinte poate afecta dezvoltarea emoțională a copiilor, dar și viața celuilalt partenerului.
Cum sunt afectați copii adolescenți ai lui Silviu Prigoană de moartea lui
Sorina Cristea a explicat că, după șocul inițial și perioada de negare, copiii trec adesea printr-o fază în care încearcă să găsească explicații pentru ceea ce s-a întâmplat, proces care îi poate duce spre sentimente de vinovăție.
„După faza de negare și de șoc, apare faza aceea în care începi să negociezi: ”Dacă nu m-aș fi purtat într-un anumit fel, poate că lucrurile nu s-ar fi întâmplat așa.
Pentru adolescenți, experiența este și mai complicată, deoarece aceștia deja trec printr-o perioadă de întrebări existențiale și descoperiri despre sine.
Această pierdere bruscă îi poate destabiliza emoțional, fiind forțați să învețe mecanisme de adaptare la o vârstă în care întrebările despre viață și moarte devin mult mai intense.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
„Dacă e adolescent, atunci când deja sunt niște probleme la nivel de întrebări și ”ce sunt eu?”, ”ce e viața?” și ”ce e moartea?”, se confruntă direct nu doar cu moartea propriului părinte, și cu toate acele mecanisme de coping și de adaptare pe care el trebuie să le preia și să le învețe referitor la propria moarte, la un moment dat, și atunci sigur că asta poate să-i creeze diverse stări de anxietate, tot felul de stări de neliniște, de neputință, de vinovăție”, a
Urmăriți totul în materialul video de mai jos:
Cum poate fi ajutată familia lui Silviu Prigoană să depășească moartea lui
Discuția a abordat și perspectiva partenerului de viață, care, pe lângă suferința pierderii, se vede acum în fața unor responsabilități suplimentare și a unor noi provocări. Această discuție din cadrul emisiunii a adus în prim-plan importanța susținerii și empatiei față de cei care trec prin durerea pierderii unei persoane dragi.
În acest sens, psihologul a sugerat că a fi prezent pentru cei care suferă nu doar îi ajută să facă față durerii, ci le dă și puterea de a merge mai departe într-un moment copleșitor.„Este foarte important să fim acolo, lângă copil, lângă familie, lângă cel care trece prin această pierdere. Trebuie să fim alături de ei, să-i ascultăm fără să-i judecăm, să fim o prezență de sprijin, fie că vor să vorbească sau că au nevoie de cineva care să le fie aproape în tăcere”, a explicat Sorina Cristea.