Exercițiile fizice pentru a prelungi viața, pentru orice vârstă!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 08 sep 2023, 11:40

Orientările privind activitatea fizică pentru adulții în vârstă subliniază că trebuie să facă miscare de cateva ori pe saptamana!

Sursa: PixaBay

Orientările privind activitatea fizică pentru adulții în vârstă subliniază că trebuie să facă miscare de cateva ori pe saptamana!

Orientările privind activitatea fizică pentru adulții în vârstă subliniază că trebuie să facă cel puțin două zile de antrenament de forță și 2½ ore de activitate fizică aerobică moderată până la viguroasă în fiecare săptămână. Cu toate acestea, mulți oameni nu acordă importanță consolidării musculare, bazându-se pe beneficiile exercițiilor aerobice care stimulează inima.

Acest lucru ar fi o greșeală, a constatat un nou studiu. Independent de activitatea fizică aerobică, adulții de peste 65 de ani care au făcut exerciții de forță de două până la șase ori pe săptămână au trăit mai mult decât cei care au făcut

mai puțin de două, potrivit autorului studiului, Dr. Bryant Webber, epidemiolog în cadrul Diviziei de Nutriție, Activitate Fizică și Obezitate din cadrul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

"Am constatat că fiecare tip de activitate fizică a fost asociat în mod independent cu un risc mai mic de mortalitate din toate cauzele la adulții în vârstă", a declarat Webber într-un e-mail.

"Cei care au respectat doar ghidul de întărire musculară (față de niciunul dintre ghiduri) au avut (un) risc de mortalitate cu 10% mai mic, cei care au respectat doar ghidul aerobic au

avut un risc de mortalitate cu 24% mai mic, iar cei care au respectat ambele ghiduri au avut un risc cu 30% mai mic", a spus el.

Aerobic?

Rezultatele s-au aplicat la toate grupele de vârstă, chiar și la cele mai în vârstă, potrivit studiului publicat luni în revista JAMA Network Open.

Persoanele cu vârsta de 85 de ani și mai în vârstă care au respectat atât liniile directoare privind aerobicul, cât și cele privind întărirea musculară au avut un risc cu 28% mai mic de a muri

din orice cauză decât persoanele de peste 85 de ani care nu au respectat niciuna dintre liniile directoare, a constatat studiul.

"Această constatare sugerează că activitatea fizică aerobică și de întărire musculară este valoroasă pe tot parcursul vieții", a spus Webber.

Studiul a analizat activitățile de petrecere a timpului liber și alte activități fizice adunate de National Health Interview Survey, o investigație în curs de desfășurare a sănătății americanilor realizată de CDC.

Informațiile privind antrenamentul de forță și activitatea aerobică pe grupe de vârstă au fost apoi comparate cu decesele survenite pe o perioadă medie de opt ani.

Studiul a controlat datele demografice și starea civilă, indicele de masă corporală, istoricul fumatului sau al consumului de alcool și prezența astmului, a cancerului, a diabetului, a bolilor pulmonare obstructive cronice, a bolilor de inimă, a hipertensiunii și a accidentelor vasculare cerebrale.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Exerciții pentru muschi

Analizând doar datele privind antrenamentul de forță, studiul a constatat că adulții care au făcut două-trei sesiuni sau patru-șase sesiuni de exerciții de întărire musculară pe săptămână au avut un risc mai mic de deces din orice motiv decât adulții care au făcut antrenamente de forță de mai puțin de două ori pe săptămână.

A face mai mult nu a fost benefic- studiul a constatat că între șapte și 28 de sesiuni de antrenament de forță săptămânal nu a oferit protecție suplimentară.

Nu trebuie să mergeți la o sală de sport pentru a vă întări mușchii, a precizat CDC. Puteți să ridicați greutăți acasă, să lucrați cu benzi de rezistență, să vă folosiți greutatea corpului pentru rezistență (de exemplu, flotări și abdomene) și săpați sau lopata în grădină. Chiar și "ridicarea conservelor ar putea fi considerată o activitate de întărire a mușchilor", a spus Webber.

Scopul este de a lucra toate grupele musculare majore ale corpului: abdomen, brațe, spate, piept, șolduri, picioare și umeri.

Analizând doar datele privind exercițiile aerobice, studiul a constatat că efectuarea a 10 până la 300 de minute pe săptămână a fost asociată cu un risc mai mic de deces din orice cauză, comparativ cu efectuarea a mai puțin de 10 minute pe săptămână.

Activitatea aerobică poate include mersul pe jos, mersul pe bicicletă, drumețiile, greblarea frunzelor și împingerea mașinii de tuns iarba și exercițiile în apă, pentru a numi doar câteva.

Citește și: Yoga, Pilates, tai chi, qigong- ce este mai bine pentru mine?

Citește și: Top 6 Sfaturi pentru a ține durerile de spate la distanță!

Citește și: Ce trebuie să faca sistemul imunitar? Afla despre noua varianta Covid!