Este partea întunecată a pandemiei provocate de coronavirus: în majoritatea țărilor, numărul real al persoanelor infectate este mult mai mare decât cel oficial al cazurilor declarate pozitive, un decalaj care depinde de diferitele politici de testare, scrie AFP.
" Există fără îndoială între de 5 și 10 ori mai multe" cazuri reale decât cazurile testate pozitiv" în majoritatea țărilor dezvoltate", spune profesorul Jeffrey Shaman (Universitatea Columbia), coautor al unui studiu legat de acest subiect, publicat de revista Science, potrivit hotnews.ro.
Marți, guvernul britanic a afirmat că este "rezonabil" să estimeze numărul infecțiilor la 55.000, față de cazurile anunțate oficial, de 1.950.
De unde provine această diferență? În primul rând din cauza faptului că o pondere notabilă a persoanelor infectate dezvoltă puține simptome sau chiar deloc.
Institutul Pasteur estimează că poate fi vorba de" 30 până la 60% din subiecții infectați".
" Ei continuă să trăiască normal, să muncească, să folosească mijloacele de transport în comun, să facă shopping; merg în alte locuri cu mașina, cu trenul sau cu avionul. Involuntar, acești purtători silențioși facilitează propagarea virusului", arată Jeffrey Shaman.
Nu se știe exact ce pondere au în epidemie: cineva care nu tușește este a priori mai puțin contagios decât cineva care tușește.
Dincolo de asta, decalajul vine și din politica de testare mai mult sau mai puțin laxă din fiecare țară. Și există diferențe foarte mari.
" Există mai multe motive pentru acest lucru: disponibilitatea testelor, capacitatea țărilor de testare, ignoranța- faptul de a nu lua problema în serios- sau aroganța, respectiv mândria națională", crede Jeffrey Shaman.
Cea mai afectată țară din Europa, Italia a realizase 165.500
de teste miercuri. În Spania, țară descentralizată, nu se cunoaște exact numărul total de teste efectuate. Și în Germania, stat federal, abordarea diferă de la land la land, relateaza hotnews.ro.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
În ultimele zile, mai multe țări, printre care Statele Unite, Regatul Unit, Turcia sau Cehia au anunțat că vor să treacă la o viteză superioară.
Una dintre modalități ar putea fi teste mai ușoare și mai rapide, cu un verdict în jumătate de oră, față de 4- 5 ore pentru testele actuale, denumite RT-PCR (și bazate pe amplificarea materialului genetic al virusului).
Oficial, în România au fost prelucrate până astăzi 4.973
de teste de identificare a coronavirusului. Cum unele persoane au făcut câte două teste, numărul efectiv al celor testați ar putea fi mai mic, potrivit aceleiasi surse.Practic, autoritățile din țara noastră testează doar o parte dintre persoanele care au călătorit în așa-numitele "zone roșii". Doar pe cei care ajung în carantină/izolare și anunță că au simptome. În acest timp, persoane care au simptome, dar nu au călătorit recent în aceste zone, nu sunt testate și sunt trimise acasă de la spitale, iar medicii sunt neputincioși.
Citeste si: Primaria Capitalei a cumparat trei aparate care permit diagnosticarea rapida a infectarii cu coronavirus
Citeste si: Ultima ora! Coronavirus Romania 20 martie: la cat a ajuns numarul cazurilor de coronavirus
Citeste si: Presedintele Klaus Iohannis, mesaj de ultima ora pentru romani: ''Medicii sunt eroii nostri''