Există o "vârstă ideală" pentru a începe tratamentul parodontozei? Iată răspunsul specialiștilor!

Autor: Madalina Maftei

Orice afecțiune depistată la timp poate fi tratată mult mai ușor. La fel se întâmplă și în cazul dinților! Apropo, tu când ai făcut ultima dată vizita medicală la cabinetul stomatologic? Studiile arată, din păcate, că 80% din populația României suferă de o formă sau alta a bolii parodontale, vârsta nefiind un impediment în apariția acesteia. De la adolescenți până la persoanele în etate, toți pot avea nevoie la un moment dat de un tratament pentru parodontoză. Pentru a evita intervențiile complexe, este indicat să urmărești îndeaproape orice simptom care ar putea indica transformări negative la nivelul danturii și să te prezinți la cabinetul medicului cât mai repede posibil.

Inamicul numărul 1 al dinților poate fi învins!

În prezent, boala parodontală poate fi tratată cu succes chiar și în stadiile cele mai avansate. Însă, cu cât țesuturile sunt mai afectate, cu atât intervenția este mai costisitoare. Dacă ai ajuns la medic în faza în care mobilitatea dinților este evidentă, înseamnă că ai ignorat boala prea mult, iar măsurile trebuie luate urgent.

Există un lucru foarte simplu pe care îl poți face pentru a preveni complicațiile, și anume, să efectuezi cu regularitate cele două vizite medicale recomandate anual. În acest fel, orice modificare va putea fi abordată în timp util, fără a se ajunge în situația de a suporta extracția dinților afectați. Desigur, igiena orală zilnică nu trebuie deloc ignorată. Studiile de piață arată că românii încă se află pe pozițiile codașe la cumpărarea și folosirea produselor de curățare a dinților, un tub de pastă, de exemplu, fiind finalizat de unii de abia într-un an.

Toate aceste neglijențe favorizează apariția bolii parodontale, pacienții cu vârsta peste 45 de ani fiind cei mai predispuși la aceasta. Pentru a începe un tratament parodontoza încă din faza incipientă este esențial să soliciți ajutorul medicului odată cu remarcarea sângerărilor gingivale. Acesta poate fi un semn clar de instalare a bolii, orice amânare ducând la complicarea situației.

Acordă atenție semnalelor transmise de corp!

Aspectul gingiei poate releva numeroase informații despre sănătatea ta orală, de aceea este important să îi verifici periodic caracteristicile. O gingie de culoare închisă, în nuanța de roșu-violaceu, inflamată și care prezintă sângerări este un semn de alarmă clar, pe care trebuie să îl iei în considerare. De asemenea, retracția gingivală și expunerea dentară sau dezvelirea rădăcinii dintelui indică deja un stadiu mai avansat al bolii parodontale. Vestea bună este că și în această situație se mai poate interveni cu un tratament pentru parodontoză foarte eficient.

Halena sau mirosul neplăcut al gurii este un alt indicator al unor gingii în suferință. Parodonțiul marginal, adică totalitatea țesuturilor care mențin și susțin dinții în oasele maxilare, îți va semnala prin halenă starea precară de sănătate prin care trece. Caracterul progresiv al bolii afectează mai întâi gingia, iar lipsa unui tratament pentru parodontoză corespunzător duce la alterarea rădăcinii și pierderea dinților.

În cazul în care prezentarea la cabinet se face într-un stadiu avansat, intervențiile medicale pot fi de durată, presupunând două sau mai multe ședințe de specialitate efectuate la interval de 2-3 luni. Respectarea întocmai a tuturor indicațiilor primite din partea cadrului medical, începând cu stilul de periaj al dinților și terminând cu produsele folosite pentru igienizare, este decisivă pentru reușita intervenției.

Consultul de specialitate este primul pas în luarea unor măsuri corecte menite să rezolve și să stopeze evoluția bolii încă din fază incipientă. Apelează la un tratament parodontoză imediat ce este constată instalarea bolii și dinții tăi vor fi în afara oricărui pericol!